Київ. 9 грудня. УНІАН. Сьогодні офіційно відкрився Всеукраїнський національний портал з усиновлення “Сирітству – ні!” www.sirotstvy.net, що надаватиме потенційним батькам інформацію про дітей, яких можна усиновити.

Про це повідомила керівник програм і проектів Фонду Ріната Ахметова “Розвиток України” Дарина КАСЬЯНОВА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Це спільний проект Фонду Ріната Ахметова “Розвиток України”, Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту і Всеукраїнської громадської організації “Магнолія”. Завдяки цьому інтернет-ресурсу ми сподіваємося, що шлях між дитиною та усиновлювачем стане якнайкоротшим. Нині на сайті близько 300 анкет дітей-сиріт. Ми докладемо максимум зусиль, щоб у якнайкоротші терміни розмістити на порталі інформацію про всіх дітей-сиріт, що підлягають усиновленню в Україні. Це дасть дітям реальний шанс знайти сім`ю. Розробляючи сайт, ми також прагнули зробити його максимально позитивним: дітей не потрібно жаліти, їх потрібно любити”, – зазначила Д.КАСЬЯНОВА.

Відео дня

За словами міністра у справах сім`ї, молоді і спорту Юрія ПАВЛЕНКА, у 2008 році Кабмін затвердив новий порядок усиновлення та нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей. “Згідно з цим документом, вперше в Україні інформацію про дітей, які можуть бути усиновлені, дозволено оприлюднювати у ЗМІ. Це дало можливість використовувати усі засоби, які скоротили дитині час пошуку своїх батьків. Саме це ми очікуємо від реалізації цього проекту”, – підкреслив міністр.

Він також наголосив, що одними з основних завдань порталу є надання максимально об’єктивної інформації про дітей, які потребують родини, а також зростання показників усиновлення дітей старше 6-10 років, додавши, що сьогодні дітей до 3-х років, які підлягають усиновленню, практично немає - усі вони або усиновлені, або перебувають у процесі усиновлення.

“Ми маємо через ЗМІ формувати у людей, які прийняли у своїй родині рішення про усиновлення, об’єктивне уявлення про дитину. Щоб потенційні батьки розуміли як переваги, так і ризики свого рішення, бо найголовніше завдання після усиновлення - створити добрі умови для проживання у родині”, – зазначив Ю.ПАВЛЕНКО.

За його словами, майже 80% дітей, які підлягають усиновленню, мають певні вади, відставання у розвитку. “Але досвід свідчить, що відставання долається протягом півроку-року в умовах виховання дитини у сім’ї. Цього року ми відзначаємо зростання кількості усиновлених дітей із серйозними фізичними вадами, а також безпритульних дітей. Підхід і увага до таких дітей з боку батьків мають бути максимальними”, – наголосив міністр.

У свою чергу, директор Фонду Ріната Ахметова “Розвиток України” Анатолій ЗАБОЛОТНИЙ зазначив, що створення порталу “Сирітству – ні!” - один із дуже важливих кроків у рамках тих стратегічних заходів, яких вживає фонд, з розвитку сімейних форм виховання. “Ми запустили цей проект, бо сімейні цінності є цінностями фонду “Розвиток України” та його президента Ріната АХМЕТОВА. Ми поставили завдання зробити усе, щоб дитина, яка потрапила у складні життєві обставини, жила та виховувалася у сім’ї. Ми вирішили, що сприятимемо національному усиновленню, підтримуватимемо прийомні сім’ї, будинки сімейного типу, співпрацюватимемо з дитячими будинками та інтернатами, аби запобігти соціальному сирітству”, – сказав А.ЗАБОЛОТНИЙ. Він повідомив, за допомогою Фонду Ріната Ахметова створено 4 дитячих будинки, в яких виховуються 28 дітей.

На його думку, унікальність цього проекту полягає в тому, що він, насамперед, націлений на долю конкретної дитини, анкета якої представлена на порталі. “Друга його важлива унікальність – соціальне партнерство у боротьбі з соціальною проблемою. Це унікальний досвід, коли присутні і громадські організації, і політика, наявність політичної волі у підходах Міністерства сім’ї, молоді та спорту. Вперше ці питання обговорювали Юрій ПАВЛЕНКО та Рінат АХМЕТОВ у 2006 році. Тоді ми говорили про концептуальні підходи. Певні рішення було прийнято у 2007, 2008, 2009 роках. Увесь ланцюг кроків вибудований у певній стратигемі, яку дав для фонду його президент. Рінат АХМЕТОВ сказав: дитина має виховуватися у сім’ї - це дуже важливо. Тож і мета нашого фонду, щоб ця стратигема реалізовувалася у життя”, – наголосив А.ЗАБОЛОТНИЙ.

Він також подякував усім інформаційним партнерам – друкованим ЗМІ та телеканалам, які долучилися до подолання проблеми сирітства в Україні. “Ми дякуємо також “Донбас Арені” та футбольному клубу “Шахтар”, який 12 грудня у Донецьку проведе благодійний матч для підтримки портала. Футболісти вийдуть на поле у формах зі слоганом “Сирітству – ні!”. Даріо СРНА привезе на футбольний матч дітей-сиріт. Вони зможуть спостерігати за грою, а також отримають адресну допомогу”, – зазначив А.ЗАБОЛОТНИЙ.

Довідка УНІАН. Фонд Ріната Ахметова “Розвиток України” - неприбуткова організація, заснована 15 липня 2005 року.

Фонд створює фундамент для успішного і сталого розвитку українського суспільства, інвестуючи в освіту майбутніх поколінь, здоров`я нації, збереження й розвиток української культури.