Київ. 8 грудня УНІАН. “Третьому” кандидату не вдасться втрутитись у боротьбу кандидатів на пост Президента України Юлії ТИМОШЕНКО та Віктора ЯНУКОВИЧА.

Таку думку висловив генеральний директор Всеукраїнської соціологічної служби, доктор філософських наук, професор, член-кореспондент НАН України Микола МИХАЛЬЧЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Чи може втрутитися в боротьбу фаворитів Віктора ЯНУКОВИЧА і Юлії ТИМОШЕНКО третій? Наприклад, Володимир ЛИТВИН чи інші. Ми не бачимо шансів, занадто мало часу для того, щоб цей третій, навіть людина досить відома, як В.ЛИТВИН, могла втрутитись в боротьбу цих фаворитів”, - сказав М.МИХАЛЬЧЕНКО.

Відео дня

Він наголосив, що з розвитком передвиборчої кампанії відбуватиметься радикалізація громадської думки – частина виборців буде відходити від малоконкурентних кандидатів.

“Є таке психологічне почуття – більшість хоче бути з переможцем. І опинитись в ситуації, що я голосував за того, хто зайняв 17-те місце, це не досить комфортно. І тому можуть голосувати інколи всупереч своїм попереднім ціннісним і ідеологічним орієнтаціям”, - вважає М.МИХАЛЬЧЕНКО.

У свою чергу, директор Всеукраїнської соціологічної служби з проведення соціологічних досліджень, кандидат філософських наук Борис САГАЛАКОВ, повідомив, що, згідно з даними опитування, проведеного службою, лідером президентської гонки залишається В.ЯНУКОВИЧ, за якого свої голоси віддали б 30% респондентів, на другому місці Ю.ТИМОШЕНКО – 21%, далі йдуть Арсеній ЯЦЕНЮК – 8,5%, В.ЛИТВИН – 7,1%, Віктор ЮЩЕНКО – 5,9%, Петро СИМОНЕКО – 4,8%.

Якщо до другого туру вийдуть Ю.ТИМОШЕНКО та В.ЯНУКОВИЧ, то за лідера Партії регіонів проголосували б 38,5% виборців, а за керівника уряду – 30,6%, проти обох кандидатів проголосували б 27,8% громадян.

За даними опитування, остаточно вирішили, за кого віддадуть свої голоси на виборах, 50,2% респондентів, “скоріше за все так” – 38%, “скоріше за все ні” – 5,6%, “однозначно ні” – 1,2%, важко відповісти – 3,3%.

Разом з тим лише 7,7% громадян вірять, що всі переможені кандидати цивілізовано визнають перемогу когось із своїх конкурентів, скоріше за все, так вважають 17% опитаних, скоріше за все, ні - 35,8%, однозначно ні – 32,6%, важко відповісти – 6,3%.

Опитування проводилося з 22 листопада по 1 грудня в усіх областях, АРК і у місті Києві. Було опитано 4800 респондентів. Статистична похибка становить 1,5%.