Київ. 7 грудня. УНІАН. 10-12 січня у Києві відбудуться святкові заходи з нагоди 175-річчя з дня заснування Національного педагогічного університету ім. Михайла Драгоманова.

Про це повідомив ректор університету, академік Віктор АНДРУЩЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Ми будемо святкувати, як і годиться в кожній українській родині, широко, відповідально, із залученням і запрошенням якомога більшої кількості гостей”, - зазначив ректор вишу.

Відео дня

За словами В.АНДРУЩЕНКА, на святкування очікується приїзд близько 20 делегацій із 18 країн світу. Святкові заходи розпочнуться 10 січня у Національній філармонії України оглядом-конкурсом вокально-хорових колективів педагогічних університетів нашої держави. 11 січня відбудеться всеукраїнська науково-практична конференція “Педагогіка майбутнього. Погляд у ХХІ століття”, до участі в якій запрошені як вітчизняні фахівці, так і фахівці з Європи, з Росії, Китаю та інших країн світу. В рамках святкування також відбудеться вручення видатним діячам науки та педагогам з Росії, Білорусі, інших країн Європи та України академічних мантій і відповідних дипломів. Запланована також презентація книг, підготовлених університетом до 175-річчя.

“До цієї дати ми підготували і видали вже 140 книг, а за планом у нас 175. Частина знаходиться у виробництві”, - зазначив В.АНДРУЩЕНКО, додавши, що серед цих видань - “Педагогічна освіта і наука України” у 25-ти томах. “Це книга, яка презентує кожну область - як у ній розвивалась педагогічна освіта і наука”, - пояснив він.

Крім того, у рамках святкування ювілею Національного педагогічного університету проводитимуться спортивні змагання, зокрема, турнір на Кубок ректора з міні-футболу, та виступи мистецьких колективів.

Завершальним заходом у ці дні стане проведення у другій половині дня 12 січня в палаці “Україна” урочистого засідання і святкового концерту з нагоди ювілею університету.

Говорячи про навчальний заклад, який він очолює, В.АНДРУЩЕНКО повідомив, що за роки свого існування НПУ ім. Драгоманова став визнаним центром міжнародних освітніх та наукових зв’язків. Університет підготував більш як 170 тис. педагогів і вихователів, які працювали і працюють нині практично в усіх навчальних закладах України і за її межами. Серед випускників-“драгоманівців” є видатні педагоги і вчені, державні діячі та політики, працівники освіти і науки, поети і письменники, відомі спортсмени і музиканти, діячі культури і мистецтва.

На сьогодні в педуніверситеті готують кадри за 106 спеціальностями. У його структурі 20 інститутів, 105 кафедр, навчається 36 тис. студентів, працюють 1,5 тис. викладачів, серед яких 42 дійсні члени і члени-кореспонденти різних академій наук, 232 доктори наук, професори та 625 кандидатів наук, доцентів, понад 50 заслужених працівників освіти, науки і техніки та інших галузей народного господарства, 12 народних і 7 заслужених артистів України.

Говорячи про визнання дипломів вишу на міжнародній арені, В.АНДРУЩЕНКО поінформував, що в рамках Лісабонської конвенції, ратифікованої парламентами 38-ми країн, дипломи визнаються у 38-ми країнах світу. Але вони мають бути підтверджені відповідними документами на рівні вишів. Виходячи з цього, повне визнання дипломи НПУ ім. Драгоманова отримали вже приблизно у 15 країнах світу.

Серед існуючих проблем у роботі педуніверситету В.АНДРУЩЕНКО відзначив найголовнішу – вишу не вистачає території. “Ми знаходимося в центрі міста. У нас мало землі, тому ми не можемо розбудуватися. І просимо керівництво міста, Кабінет міністрів якимось чином допомогти нам розв’язати цю проблему. До речі скажу, що вони допомагають”, - зазначив В.АНДРУЩЕНКО.

Так, за його словами, якщо в центрі міста раніше університет мав приблизно 30 тис. кв. м. навчальних площ, то за останній рік за рахунок дозволених надбудов вони збільшені десь до 40-42 кв. м. Крім того, окремі інститути у складі університету отримали додатково автономні приміщення в різних районах столиці.

Як зазначалось на прес-конференції, стратегічною метою вишу є отримання звання дослідного університету.