«Марокко зацікавлене в зміцненні політичних і розвитку економічних відносин з Україною», - заявив віце-спікер Палати представників (нижня палата парламенту) Марокко Мохаммед ШУРУРУ на зустрічі з українською делегацією на чолі з першим заступником голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Тарасом ЧОРНОВОЛОМ.

Як повідомили УНІАН у прес-службі народного депутата України, М.ШУРУРУ завірив членів української делегації, що Марокканський парламент візьме активну участь в розвитку мароккансько-українських політичних, економічних відносин і гуманітарних контактів.

З 23 по 26 листопада 2009 року в Королівстві Марокко перебувала українська делегація під керівництвом першого заступника розділу Комітету ВР України у закордонних справах Т.ЧОРНОВОЛА. До складу делегації увійшли представники українських нафтогазових і геологорозвідувальних компаній, фірм, що працюють у сфері сільського господарства і харчової промисловості, а також співробітники Фонду міжкультурних комунікацій «Євроарабія».

Відео дня

Члени української делегації провели зустрічі в Парламенті Королівства Марокко, міністерствах і відомствах, а також в найбільших економічних корпораціях, зокрема, CGEM.

У ході зустрічі віце-президент CGEM Галія СЕБТІ повідомила про зацікавленість марокканського бізнесу в співпраці з українськими партнерами у сфері сільського господарства, промисловості та інвестицій.

За підсумками консультацій прийняті рішення про проведення ряду інформаційних проектів, які покликані зміцнити українсько-марокканські зв`язки. Зокрема, йдеться про проведення Днів Марокко в Парламенті України, а також Форуму марокканських економічних проектів в Україні, який дозволив би налагодити прямі контакти між бізнесменами двох країн.

За підсумками візиту глава української делегації Т.ЧОРНОВІЛ дав інтерв`ю марокканському телебаченню і представникам ЗМІ, в якому відзначив зацікавленість українських геологорозвідувальних і енергетичних компаній в роботі на ринку Марокко, а також інтерес до торгівлі з Королівством Марокко у українських фірм і підприємств харчової галузі, машинобудування, будівельної індустрії.

Т.ЧОРНОВІЛ відзначив, що Марокко є одним з пріоритетних партнерів України в арабському світі, країною, яка йде шляхом глибоких демократичних перетворень і економічних реформ. За його словами, візит української делегації – успішний приклад міжпарламентської дипломатії.

Візит української делегації відбувся напередодні Першого засідання Міжурядової Українсько-марокканської комісії з питань торговельно-економічної, науково-технічної і культурно-гуманітарної співпраці, яка планується в грудні 2009 року. Парламентський візит створив виключно сприятливий фон проведенню консультацій на урядовому рівні.