Київ. 3 грудня. УНІАН. Замовник будівництва недобудованого житлового комплексу «Дніпровські вежі» в Києві - Головне управління внутрішніх військ МВС України м. Києва, не визнає права власності на квартири і комерційні приміщення приватних інвесторів, які вклали в будівництво понад 100 млн. грн.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила президент Асоціації приватних інвесторів і власників, що об`єднує близько 200 приватних інвесторів житлового комплексу, Тетяна ШАЛЬМАН.

За її словами, коли в 2006 році на об`єкт як забудовник зайшла компанія «Етьєн-вест», вона одержала у Фастівському міськрайонному суді право власності на всі вільні площі, як квартири, так і офісні приміщення, які на той час були продані юридичним особам.

Відео дня

При цьому в серпні 2007 року ГУВВ МВС, ТОВ «Етьєн-вест» і компанія «УкрАзіяБуд» (генпідрядник, що знаходиться на стадії банкрутства) уклали додаткову угоду, згідно з якою 100% площ житлокомплексу належать цим структурам, проігнорувавши приватних інвесторів, які уклали інвестдоговори і зареєстрували право власності на житло в БТІ, заявила Т.ШЕЛЬМАН.

За її даними, будівництво об`єкту не ведеться впродовж п`яти років, здача об`єкту в експлуатацію неодноразово переносилася. На сьогодні забудовник не називає нових термінів введення житлокомплексу в експлуатацію.

За словами Т.ШАЛЬМАН, комплекс розрахований на 890 квартир, з яких 420 квартир мали одержати військовослужбовці, що стоять на квартирній черзі, будівництво близько 200 квартир інвестовано приватними інвесторами. «Сьогодні 200 осіб як замовник, так і забудовник не бачать. Більш як 10 юридичних осіб, які купили офісні приміщення, ні забудовники, ні замовники на об`єкті не бачать», - підкреслила вона.

За даними адвоката, управляючого партнера адвокатської фірми «Столичний адвокат» Олега ВДОВИЧЕНА, який відстояв право власності ТОВ «Медлайф» на офісні приміщення в даному комплексі, в будівництво об`єкту вкладено понад 200 млн. грн., з них 127 млн. грн. державних коштів і понад 100 млн. грн. приватних інвестицій. Сьогодні загальний ступінь готовності комплексу становить 70-80%. При цьому він зазначив, що замовник будівництва не бажає нести відповідальність за організації, залучені до будівництва. «Дніпровські вежі» виступають полігоном для відпрацювання шахрайських схем у сфері залишення інвесторів без їх інвестицій», - додав адвокат.

Т.ШАЛЬМАН зазначила, що асоціація на початку цього року звернулася до Деснянського суду з позовом до ГУВВ МВС, «УкрАзіяБуд» і «Етьєн-вест» про визнання права приватних інвесторів на житло, проте він виніс рішення не на їх користь. На сьогодні на рішення суду подана апеляція.

За її даними, в Україні через застосування подібних схем заморожено більш як 3 тис. об`єктів, в яких не можуть одержати своє житло 1,2 млн. осіб.

Президент Асоціації приватних інвесторів і власників вважає, що для того, щоб уникнути таких ситуацій, необхідно передати функцію замовника будівництва приватним інвесторам.

Довідка УНІАН. Будівництво житлового комплексу «Дніпровські вежі», розташованого по пр. Генерала Ватутіна, 9, було розпочато в 1999 р. за замовленням Головного управління внутрішніх військ МВС України. Загальна площа комплексу, що складається з шести 34-поверхових будинків, становить близько 74 тис. кв. м. У 2003 р. фінансування об`єкту було припинене. Загальний обсяг фінансування ГУВВ МВС у будівництво комплексу склав 127,86 млн. грн. при 50% готовності об`єкту. 450 військовослужбовцем мали бути передані 37 тис. кв. м площ. У будівництво комплексу вклали кошти близько 300 приватних інвесторів.

Функція замовника будівництва була передана концерну «Укріндустрія», який залучив як генпідрядника будівельну компанію «УкрАзіаБуд». У березні 2006 року, після того, як в «УкрАзіяБуд» почалися фінансові утруднення (компанія оголошена банкрутом), ГУВВ МВС передало функції забудовника ТОВ «Етьєн-вест».

Здача в експлуатацію всього комплексу планувалася в другому кварталі 2005 р. Будівництво комплексу було припинене в 2005 році. Терміни введення об`єкту в експлуатацію переносилися на кінець 2006, 2007, 2008 і 2009 років.