Київ. 1 грудня. УНІАН. У першу п`ятірку міст із найбільшою вірогідністю техногенних катастроф у житлово-комунальному господарстві (ЖКГ) увійшли Житомир, Кривий Ріг, Кіровоград, Каховка і Нікополь.

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова Асоціації теплотехнічних компаній України (АТКУ) Віталій ЯКОВЕНКО.

«Ми провели аналіз технічного стану комунальної теплоенергетики в українських містах, і дійшли невтішного висновку – в багатьох із них є дуже висока вірогідність техногенних аварій у ЖКГ», – сказав він.

Відео дня

За словами В.ЯКОВЕНКА, решта практично усіх проблемних міст займає шосте місце в рейтингу українських міст із найбільшою вірогідністю техногенних катастроф у ЖКГ. Серед них десятки міст Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Сумської областей, Криму, а також інших областей.

В.ЯКОВЕНКО зазначив, що на сьогодні середньодобова температура в країні становить 5-7 градусів тепла. «Якщо температура досягне мінус 10-20 градусів, країні загрожують техногенні катастрофи через масові прориви тепломагістралей, які не витримують 40-градусного теплоносія», – підкреслив він.

На думку голови АТКУ, до такого стану комунальну теплоенергетику привели багаторічна відсутність реформ у теплоенергетиці, монополізм підприємств теплокомуненерго і практично повне заморожування фінансування галузі.

В.ЯКОВЕНКО вважає, що вирішити проблему теплопостачання квартир у найближчому майбутньому можна тільки за допомогою автономного опалення.

За даними асоціації, мери дванадцяти міст вже ухвалили рішення легалізувати автономне опалення всупереч заборонам Міністерства з питань ЖКГ.

Голова АТКУ також зазначив, що асоціація розробила пам`ятку, в якій виписана процедура відмови від централізованого опалення і переходу на автономне опалення.

Крім того, асоціація організувала телефонну лінію з питань підключення до автономного опалення, а також готова надавати юридичну підтримку громадянам, які нелегально встановили систему автономного опалення, і тим, хто бажає відмовитися від централізованого опалення на користь автономного.

Під час складання рейтингу українських міст із найбільшою вірогідністю техногенних катастроф у ЖКГ фахівці АТКУ проаналізували 150 підприємств ТКЕ з позиції їх технічного стану, кількості аварій у тепломережах і часу, витраченого на їх усунення, фінансового стану, рівня заборгованості перед енергопостачальними організаціями, розміру заборгованості населення і кільк