Київ. 30 листопада. УНІАН. Кандидат на пост Президента України Сергій ТІГІПКО підписав меморандум про співпрацю між громадськими організаціями та екологами, зокрема, з ТОВ "Бюро Верітас Україна", під час реалізації проекту "Екологія Кіровоградщини".

Церемонія підписання меморандуму відбулась сьогодні в УНІАН.

“Цією подією ми започатковуємо цілу програму, яку втілюватимемо на досить тривалий час і практично по всій Україні", - сказав С.ТІГІПКО.

Відео дня

За його словами, найближчим часом буде завершено екологічний та радіологічний аудит Кіровоградської області, результати якого має підтвердити міжнародне бюро "ВЕРІТАС". Це буде абсолютно достовірна інформація про екологічну ситуацію в регіоні. Таким чином, зазначив кандидат на пост глави держави, буде створена екологічна карта Кіровоградської області, а після співставлення радіологічного, екологічного аудиту області з рівнем захворюваності по області, буде розроблена програма зі зниження рівня концентрації шкідливих речовин в регіоні.

Говорячи про те, чому реалізація цього проекту розпочалась саме з Кіровоградської області, С.ТІГІПКО зазначив, що під час перебування в цьому регіоні йому часто ставили питання стосовно екології, оскільки вся область і Кіровоград, зокрема, практично знаходиться на уранових шахтах, які проходять під містом, а рівень онкозахворюваності та смертності є найвищим в Україні.

За словами С.ТІГІПКА, місцеві жителі не мають даних про стан довкілля й не вірять інформації з офіційних джерел.

Він зауважив, що після проведення екологічного моніторингу та отримання екологічної карти області стане відомо, яких заходів треба вжити для покращення екологічної ситуації на Кіровоградщині.

Крім того, за словами С.ТІГІПКА, до цієї роботи будуть залучені громадські екологічні організації, члени яких будуть включені у списки політичної партії "Сильна Україна" на місцевих виборах.

"Нам потрібно, щоб люди пройшли по спискам "Сильної України" і щоб вони постійно були представлені в місцевій владі у практично всіх районах, де нам потрібно буде боротися з проблемою... Ми хотіли би розпочати таку роботу в масштабі всієї країни", - сказав С.ТІГІПКО.

Він повідомив, що кошторис проекту становить 320 тис. грн., які він особисто виділив.

"Вважаю, що якщо нам вдасться цей проект втілити в життя, ми зможемо організувати підприємців, які допоможуть профінансувати таку роботу, і ми отримаємо таку екологічну карту всієї країни, яка буде підтверджена громадськими організаціями", - сказав С.ТІГІПКО.

За словами кандидата у президенти, він чітко розуміє, що "здоров’я нації повинно бути основним пріоритетом у державі... Діяти ефективно ми зможемо, коли ми об’єднаємо політиків, громадськість і екологів, які не дадуть владі спати, тому що вони дуже добре знають тему".

У свою чергу, присутній на прес-конференції директор з розвитку "Бюро Верітас Україна" Ашот АРУТЮНЯН повідомив, що 15 грудня будуть представлені висновки про екологічну ситуацію в Кіровоградській області, які дозволять “розробити подальші методи усунення і попередження проблем”.