Київ. 27 листопада. УНІАН. Народний депутат України Дмитро ТАБАЧНИК (фракція Партії регіонів) відкидає звинувачення прем’єр-міністра України Юлії ТИМОШЕНКО у намірі Партії регіонів через прийняття закону про підвищення соціальних стандартів збільшити пенсії народним депутатам та екс-чиновникам.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив Д.ТАБАЧНИК.

"Я думаю, що це черговий передвиборчий пі-ар. Це неправда, тому що вся система соціального захисту побудована на визначенні мінімального розміру заробітної плати і мінімального розміру пенсій, і відповідно цьому побудовані всі зарплати в бюджетній сфері", - сказав Д.ТАБАЧНИК.

Відео дня

Народний депутат підкреслив, що ініціатором та автором цього закону виступив народний депутат України Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ від фракції Блоку Литвина, а не Партія регіонів.

Д.ТАБАЧНИК додав, що положення закону спрямовані на суттєве збільшення заробітної плати працівникам бюджетної сфери, зокрема, в сфері охорони здоров`я та культури.

За словами Д.ТАБАЧНИКА, пенсійне забезпечення в Україні регулюється 11 законодавчими актами. "До речі, за значну частину з них блок сьогоднішнього прем’єра голосував. Це закон про державну службу, закон про науку і наукову діяльність. Але це незначні категорії. Наприклад, регулювання пенсій згідно з законом про науку та наукову діяльність стосується близько 140 тис. осіб. А загальний закон (про підвищення соцстандартів – УНІАН) стосується 14 млн. пенсіонерів", - пояснив він.

"Розмови про 60 копійок, на мою думку, недолугий передвиборчий пі-ар. Спочатку уряд маніпулював якимось фантастичними цифрами вартості цього закону – 20 мільярдів, 30 мільярдів... тепер. Коли вони вирішили перехопити ініціативу, вони перейшли від абсолютної глобалізації цифр до вигадування якихось дріб’язкових цифр. То у них були десятки мільярдів потреби, тепер виявляється 60 копійок", - зазначив Д.ТАБАЧНИК.

Водночас, депутат не виключив, що пенсія зросте несуттєво лише у певної категорії осіб з 14 млн. пенсіонерів, які мають найменший трудовий стаж та отримують, по суті, соціальну пенсію. "Я абсолютно переконаний, що закон позитивний. Збільшення зарплати в бюджетній сфері призведе до більш ємного наповнення Пенсійного фонду", - резюмував Д.ТАБАЧНИК.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів на позачерговому засіданні 26 листопада розглянув можливості виконання закону про підвищення соціальних стандартів та закону про внесення змін до державного бюджету на 2009 рік, ухвалених Верховною Радою та підписаних Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ.

Прем’єр наголосила, що прийняття цих законів призводить до зниження пенсій пересічних громадян і необмеженого підвищення пенсійного забезпечення народних депутатів та чиновників Верховної Ради та Секретаріату Президента.

"Ці закони знівелювали усі персональні і системні надбавки, які робилися для людей, які мають низьку пенсію, а у нас було встановлено таких надбавок достатньо. Сам закон більш як для 5 млн. пенсіонерів дає прибавку до пенсії всього 60 коп. – це закон ЯНУКОВИЧА, закон ЮЩЕНКА, а забирають 28 грн. з кожної пенсії. Ось так закони безтолково та бездарно приймаються", - заявила вона.

Водночас, за її словами, ці закони суттєво підвищують більш як на 900 грн. пенсії народним депутатам, чиновникам усіх рівнів, включаючи й Верховну Раду, й Секретаріат Президента.