Київ. 27 листопада. УНІАН. Собор громадянської злагоди на своєму з`їзді 12 грудня планує затвердити народний наказ для майбутнього Президента України.

Про це повідомив народний депутат Анатолій ТОЛСТОУХОВ (фракція Партії регіонів) сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Собор відбудеться в Києві і на ньому будуть представлені всі регіони. Оскільки йдеться про те, що про свою громадянську позицію заявляють громадські організації, політичні партії, то звичайно і їхні представники будуть на цьому з`їзді. Така технологія використовується вперше, коли не в кабінетах, не за замовленням влади формується народний наказ, потім він буде прийнятий на з`їзді і буде вручений кандидату в Президенти, ми сподіваємося – майбутньому Президенту", - сказав А.ТОЛСТОУХОВ.

Відео дня

За його словами, зараз громадські організації вивчають передвиборчі платформи кандидатів в президенти і на підставі збігу позицій ухвалюватиметься рішення про запрошення на цей з`їзд кандидатів в Президенти або їх представників чи довірених осіб.

У свою чергу представник Всеукраїнського руху "За нейтральну позаблокову Україну", народний депутат від Партії регіонів Дмитро ТАБАЧНИК додав, що зараз підготовлено та розповсюджується регіонами відповідне звернення, яке стане основою для народного наказу. "За перші три дні вже зібрано 300 тисяч підписів під зверненням. Якщо взяти оптимістично, то за результатами буде близько 2,5 млн. підписів", - припустив він.

За словами представника Собору слов`янських народів, академіка НАН України Петра ТОЛОЧКА, у зверненні визначені 17 вимог до майбутнього Президента. Зокрема, реформування адміністративного устрою України на засадах федералізму, відновлення добросусідських стосунків з Росією, припинення практики політичних та дипломатичних провокацій по відношенні до Чорноморського флоту Росії, законодавче закріплення позаблокового статусу України та відмова від планів щодо вступу до НАТО.

"У нашому зверненні є також вимоги про участь країни у створенні Єдиної економічної простори та про досягнення повноправного членства в ЄврАзЕС. Крім того, ми вважаємо за необхідне припинити фальсифікацію вітчизняної історії, насильницьку українізацію та надати російської мові статус другої державної мови та припинити дискримінацію російської мови в освіті, науці, мистецтві, культурі та в засобах масової інформації", - повідомив П.ТОЛОЧКО.