Київ. 26 листопада. УНІАН. 40% українців вважають Організацію договору колективної безпеки (ОДКБ) найбільш прийнятним військово-політичним блоком для країни.

Про це свідчать результати проведеного агентством «Українська проектна система» соціологічного опитування «Яка система глобальної безпеки найбільш прийнятна для України на сьогодні?», представлені на прес-конференції в УНІАН.

Як заявив директор агентства «Українська проектна система» Дмитро ГРОМАКОВ, «абсолютним лідером з підтримкою 40,1% є Організація договору колективної безпеки на основі співпраці Росії, Білорусі й інших країн СНД».

Відео дня

«Більш як 36% респондентів вважають, що Україна повинна залишатися нейтральною країною. Лише12,5% населення підтримали б вступ України до НАТО. 10,7% вважають себе не обізнаними», - констатував експерт.

При цьому, як показало дослідження, за повноцінне членство в ОДКБ виступили 33,9% опитаних; 16,1% підтримали б участь України в окремих програмах; 7,5% підтримали б ситуативну участь країни в договорі (участь в окремих місіях).

«Лише 4,6% респондентів вважають, що Україна повинна відмовитися від будь-якої співпраці з ОДКБ. 9% нічого не чули про організацію, 18,9% важко відповісти», - повідомив Д.ГРОМАКОВ.

Розглядаючи електоральні групи кандидатів у президенти, експерти агентства «Українська проектна система» відзначають найбільшу кількість проросійськи налаштованих голосів у структурах електорату лідера Партії регіонів Віктора ЯНУКОВИЧА – 50,7%, лідера Комуністичної партії України Петра СИМОНЕНКА – 47%, а також Голови Верховної Ради Володимира ЛИТВИНА – 42,2%.

На думку соціального психолога, креативного директора «Російсько-українського інформаційно аналітичного центру» Олега ПОКАЛЬЧУКА, «старі контури європейської безпеки у форматі НАТО, всупереч витраченим коштам і зусиллям, сьогодні вже не задовольняють українського виборця ані динамікою реалізації, ані рівнем реалістичності».

«Несподіваний рівень інтересу до ОДКБ можна пояснити ефектом відносної новизни бренду, активності цього року руху «проти НАТО» і симпатією до російського політичного дискурсу, який на сьогодні ще не девальвувався», - пояснив експерт.

Соціологічне дослідження проводилося 4-10 листопада методом телефонного опитування. Загалом було опитано 1200 респондентів. Під час дослідження використовувалася репрезентативна імовірнісна випадкова вибірка, яка відображає структуру населення в містах і регіонах за статтю і віком. Цільова аудиторія – населення України у віці 18 років.

Гранична похибка репрезентативності дослідження не перевищує 3%.