Київ. 25 листопада. УНІАН. Метою ліквідації заводу «Арсенал» є отримання контролю над його територією – підприємство розташоване в Печерському районі Києва, площа становить 27 га.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявила голова профспілкового комітету Державного підприємства “Завод Арсенал” Олена СМІЛА.

Відзначимо, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів №525-р від 10 квітня 2009 року, держпідприємство «Завод «Арсенал» реорганізується шляхом приєднання його до КП спеціального приладобудування «Арсенал», перейменованого з КП «Центральне конструкторське бюро «Арсенал».

Відео дня

За словами О.СМІЛИ, під час реорганізації «Заводу «Арсенал» незаконно звільняються його працівники. «Великий завод приєднують до маленького підприємства, яке, природно, не зможе прийняти всіх працівників заводу і його виробничі активи. Першим наказом комісії Національного космічного агентства України (НКАУ) про припинення діяльності «Заводу «Арсенал» був наказ про скорочення працівників підприємства», - сказала вона.

Ці накази, на думку О.СМІЛИ, є незаконними і такими, що порушують права трудового колективу. «Колектив заводу звертався до різних інстанцій з проханням захистити його права, ми писали листи в Кабмін і Верховну Раду, в СБУ і Генеральну прокуратуру. Але всі наші листи ні до чого не привели», - відзначила голова профспілкового комітету.

«На сьогодні фактично завершилося знищення заводу «Арсенал», який виключено з державного реєстру. Всі наші клопотання до судів щодо відміни виключення заводу з держреєстру було відхилено», - наголосила вона.

Голова ВГО «Громадський контроль», член політради політичної партії «Союз лівих сил» Ігор КИРИЧЕНКО, у свою чергу, відзначив, що 2,5 тисячі людей, які працювали на заводі «Арсенал», фактично стали безробітними. «Влада давала обіцянку реорганізувати завод «Арсенал» і вивести його з кризи, але натомість знищила підприємство», - сказав він і додав: «Ми вважаємо, що влада навмисно пішла на банкрутство заводу «Арсенал», для того, щоб його надалі розчленувати і продати олігархічним групам з метою створення на його місці чергового Лас-Вегаса. «Арсенал» - це територія в 27 гектарів у центрі Києва, не враховуючи земель, які відносяться до санаторіїв і профілакторіїв «Арсеналу» і розташовані за містом».

І.КИРИЧЕНКО переконаний, що саме заради одержання доступу до земель підприємства і була проведена його ліквідація. «Один з провідних оборонних заводів України пришили наче пальто до гудзика - спочатку створили маленьку структурку всередині підприємства, а відтак приєднали до неї величезне підприємство, таким чином, знищивши його», - ще раз наголосив він.

Голова Київського відділення ВГО “Громадський контроль”, адвокат Віктор КОЛБАНЦЕВ, який також взяв участь у прес-конференції, відзначив, що профком заводу “Арсенал” спільно з ВГО “Громадський контроль” має намір через суд оскаржити рішення про ліквідацію підприємства. “Це рішення ми обов`язково оскаржуватимемо через суд. Я – колишній працівник заводу “Арсенал” і безплатно допомагатиму своєму заводу, я не уявляю Києва без “Арсеналу”, - підсумував В.КОЛБАНЦЕВ.

Як повідомляв УНІАН, 20 липня ц.р. перед будівлею ДП “Арсенал” (вулиця Московська, 8) відбулася попереджувальна акція протесту трудового колективу підприємства проти дій НКАУ щодо припинення діяльності заводу в рамках його реорганізації.

За словами головного інженера ДП «Арсенал» Івана МОСПАНА, головна проблема підприємства полягає у відсутності замовлень з боку держави. «Наше підприємство спеціалізується на продукції оборонного значення, а не космічної техніки, і було включено до складу НКАУ штучно. В результаті Мінпромполітики, яке займається підприємствами ОПК, займається своїми підприємствами, Міноборони своїми, а «Арсенал» виявився непотрібним ні НКАУ, ні Мінпромполітики. Згідно з розпорядженням Кабміну, завод зливається з ЦКБ «Арсенал» в Казенне підприємство спеціального приладобудування «Арсенал», тобто, змінюється вивіска і одного, й іншого підприємства. При цьому фактично завод «Арсенал» буде ліквідовано», - наголосив головний інженер підприємства.

Він переконаний, що одним з можливих рішень з виведення підприємства з кризи могло бути його входження в холдинг або корпорацію разом з ЦКБ «Арсенал». «У такому об`єднанні і завод, і ЦКБ «Арсенал» були б окремими юридичними особами. Навіщо топити нашими боргами ЦКБ «Арсенал», яке також перебуває не в найкращому фінансово-економічному становищі. Не можна поєднувати хворого із слабким. Зрештою, якщо ми не такі вже потрібні НКАУ – віддайте нас назад Мінпромполітики», - відзначив І.МОСПАН.

28 липня ц.р. Господарський суд Києва своїм рішенням відкрив провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Завод "Арсенал" (м. Київ).

Довідка УНІАН. Держпідприємство "Завод "Арсенал" спеціалізується на виробництві високоточних приладів для космічної і військової техніки, медицини, фотоапаратури, а також широкого спектру продукції машинобудування, хімічної і нафтогазової промисловості.

Щорічний обсяг виробництва й реалізації ДП «Завод «Арсенал» становить понад 100 млн. грн. На підприємстві працює близько 2,5 тис. чоловік.

Згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів №525-р від 10 квітня 2009 року, держпідприємство «Завод «Арсенал» реорганізовується шляхом приєднання його до КП спеціального приладобудування "Арсенал", перейменованого з КП "Центральне конструкторське бюро "Арсенал". У рамках реструктуризації до КП спеціального приладобудування "Арсенал" приєднується також державне науково-дослідне підприємство "Український технологічний центр оптичного приладобудування" (м. Київ). Всі підприємства перебувають у підпорядкуванні НКАУ.