Сезон-2009 вже добігає свого кінця і вже зараз ми можемо з гордістю констатувати, що саме цей рік став найуспішнішим в історії вітчизняного тенісу.

Протягом року вболівальникам неодноразово доводилось аплодувати українським гравцям, які зробили суттєвий крок вперед, як на рівні збірних команд так і в особистих змаганнях.

У квітні цього року наша жіноча збірна команда з другої спроби пробилася до еліти світового командного тенісу – Світової групи Кубка Федерації.

У матчі плей-офф, що відбувся в аргентинському Мар дель Плато наші дівчата Альона Бондаренко, Катерина Бондаренко, Марія Коритцева та Ольга Савчук на чолі з капітаном команди Володимиром Богдановим в суху (5:0) розтрощила команду Аргентини і вперше в історії увійшла до топ-8 Світової групи. Крім того, у поточному рейтингу збірних команд світу Україна займає шосте місце – найвище серед усіх збірних України з інших видів спорту.

Відео дня

А ще зовсім нещодавно наша команда боролася за виживання у третьому дивізіоні, не було коштів, неможливо було зібрати найкращих гравців на матчі… Але з 2007 року, коли керувати збірною було доручено віце-президенту ФТУ Юрію Сапронову, ситуація змінилась кардинально. Як результат – стрімкий ривок, що за два роки зуміли здійснити наші тенісистки.

Вже у лютому 2010 року Харків вперше буде приймати матч Світової групи. Суперницями українок будуть чинні володарі трофею потужна збірна Італії.

Але, впевнені, у рідних стінах наші дівчата зуміють гідно протистояти титулованим суперницям та до останнього битися за перемогу.

Впевнено йдуть до Світової групи Кубка Девіса наші чоловіки. У 2006 році нове керівництво Федерації тенісу України, президент ФТУ Вадим Шульман посприяли тому, щоб у збірній дебютував наш кращий тенісист Сергій Стаховський, який зараз є справжнім лідером команди.

Протягом двох років чоловіча збірна видала блискучу переможну серію з п’яти матчів. Українці, капітаном яких став колишній гравець Орест Терещук, перемогли і сильну збірну Великобританії, і потужні команди Ірландії та Португалії… У вересні цього року наші хлопці отримали шанс вперше потрапити до Світової групи.

У матчі плей-офф українська збірна на виїзді грала проти досвідченої команди Бельгії. Для остаточної перемоги нашим тенісистам не вистачило зовсім трохи – Україна поступилась 2:3, але отримала безцінний досвід гри в матчах такого високого рівня.

Наступний рік наша збірна розпочне у квітневому матчі проти команди Латвії. Будемо сподіватись, що як і дівчатам, українцям вдасться пробитися до еліти з другої спроби. Тим паче, гра проти Латвії відбудеться в Україні за шаленої підтримки наших вболівальників!

Є чим пишатись нашим тенісистам і в особистихтурнірах. Українка  Катерина Бондаренко стала однією з головних сенсацій цьогорічного турніру серії  «Великого Шолому» Відкритого   чемпіонату  США.

На кортах у Нью-Йорку харків’янка дісталась чвертьфіналу одиночного турніру, встановив національний рекорд для наших гравців на турнірах такого рівня. Ця перемога дозволила Катерині стати першою ракеткою України. Хай навіть для цього Катерині довелось потіснити з першого рядку свою старшу сестру Альону, що очолювала національний рейтинг протягом майже трьох років. Але старша сестра не ображається на молодшу…

Приємно, що свої перші перемоги на дорослих турнірах здобули вчорашні юніори: сестри Людмила та Надія Кіченки, Тетяна Ареф’єва, Анастасія Васильєва, Еліна Світоліна та інші… Отже, зміна у наших жінок буде бойовою.

Найкращим результатом для українців на турнірах АТР цього року стала перемога Сергія Стаховського на престижному турнірі у Санкт-Петербурзі. У північній столиці Росії, Сергій, що розпочав змагання з кваліфікації, зумів дістатися фіналу, де у безкомпромісній боротьбі переміг аргентинця Себальоса.

Цей другий у кар’єрі одиночний титул АТР дозволив Сергію посісти найвище місце у рейтингу АТР – 54. Потрапити до топ-50 Стаховському завадила травма спини через яку він змушений був знятися з «Майстерсу» у Парижі. Зараз, на щастя, українець відновився після пошкодження і вже наприкінці цього тижня розпочне підготовку до нового сезону.

Свої найкращі сезони провели й інші українські гравці. Вдала гра на «Челленджерах» та турнірах АТР дозволили Іллі Марченко та Олександру Долгополову впритул наблизитись до топ-100 світового рейтингу. Покращили  свої позиції і наші «збірники» Іван Сергеєв та Сергій Бубка.

Цього року, завдяки розробленій системі внутрішнього календаря змагань та введенню турнірів Українського Тенісного Туру,  для відбору кращих юнаків України в збірні команди що впровадила ФТУ, наші юнацькі збірні у різних вікових категоріях вибороли нагороди найвищого ґатунку на Кубках Європи та світу.

Збірні дівчат у віковій категорії до 12 та до 18 років взяли «золото» Літніх Кубків Європи Tennis Europe, а у вікових категоріях до 14 та 16 років стали «срібними» на Літніх та Зимових Кубках… Так багато нагород за один сезон наші юнацькі збірні ще не вигравали!

Нашим успіхам вже по-доброму заздрять друзі-конкуренти росіяни, де теніс почав розвиватися набагато раніше.

Починаючи з 2008 року, завдяки дуже наполегливій роботі з міжнародною та Європейською Федераціями,  в Україні проводяться три турніри ТЕ до 12 років, 14 років, 16 років та турніри ITF до 18 років. 

З  2010 року, за вклад у розвиток національного тенісу, Федерація тенісу України здобула право на проведення ще одного четвертого турніру ТЕ до 14 років.

Крім того, 2009 року пройшла серія дорослих турнірів ITF у Харкові. Вперше  жіночий турнір ITF приймала Буча Київської області.

А ще цього року вперше було проведено Чемпіонат України серед ветеранів у категоріях 40+ та 50+, який має стати традиційним змаганням.

 

Цього року ФТУ вперше за роки незалежності України почала проводити сертифікацію вітчизняних тенісних тренерів.

Для підвищення їхньої кваліфікації в Україні було проведено сім семінарів, в яких взяли участь майже 200 фахівців з різних куточків нашої країни, а педагогами виступили найкращі спеціалісти з учбово-тренувального процесу міжнародної федерації ITF та Tennis Europe.

2009 рік показав, що український теніс вийшов на новий, значно вищий рівень. Наших гравців та тренерів поважають в усьому світі. Але, як запевняють лідери наших збірних команд, вони не збираються зупинятися на тому, що вже досягли. Попереду новий сезон та нові перемоги!

Вболіваймо за український теніс разом!

Прес-служба Федерації тенісу України

www.ftu.tennis.ua