Київ. 25 листопада. УНІАН. Ініційований фракцією Партії регіонів закон про підвищення соціальних стандартів насправді зменшує реальні доходи населення.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила кандидат на посаду Президента України, лідер Народно-демократичної партії Людмила СУПРУН.

“Аналіз цього закону дає підстави говорити про негайну відставку “тіньового уряду”, оскільки закон, який запропонований і ухвалений, фактично знижує розмір соціальних виплат”, - сказала вона.

Відео дня

Зокрема, Л.СУПРУН зауважила, що якщо пенсія до прийняття цього закону на 1 жовтня становила 920 грн. 88 коп., то після перерахунку ця сума зменшилася з 1 листопада на 23 грн. 47 коп. – до 897 грн. 41 коп. При цьому, додала вона, якщо мінімальна пенсія до прийняття закону становила 572 грн. 40 коп., із яких 400 грн. – основний розмір пенсії, доплата до мінімального розміру пенсії – 144 грн. та доплата за рішенням уряду 28,4 грн., то нині вона збільшилася усього на 60 копійок. За її словами, “благодійники українських пенсіонерів” в особі Партії регіонів не врахували тих доплат, які пенсіонери одержували за рішенням уряду.

Л.СУПРУН нагадала, що якщо мінімальна пенсія у 2009 році становила 498 грн., то до неї уряд давав доплату і таким чином пенсія становила 544 грн. Крім того, зауважила вона, до пенсії ще тричі протягом року уряд встановив доплату у сумі 28,4 грн. і фактично на 1 жовтня мінімальна пенсія становила 572,4 грн.

Що стосується пенсій військовослужбовцям, чорнобильцям, надбавок та підвищення до пенсій шахтарям, ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, які виплачуються за бюджетні кошти, то, за словами Л.СУПРУН, понад 4,2 млн. осіб, згідно з цим законом, цих коштів не отримають.

Крім того, зауважила вона, згідно з постановами уряду, через зростання народжуваності загальний обсяг субвенції становить 16 535 млн. грн.., але згідно зі змінами, що затверджені у бюджеті на виконання закону про соцстандарти, обсяг субвенції на фінансування дитячих виплат зменшено на 511,1 млн. грн.

“Записати в законі підвищення соціальних стандартів, а насправді їх знизити – це не витримує жодної критики. Я радію з того, що нинішній опозиційний уряд не при владі, а поки що він віртуальний”, - сказала вона.

Політик також зауважила, що єдине збільшення, яке передбачено цим документом, – це збільшення заробітних плат народним депутатам на 30%. “Я би надрукувала списик всіх тих, хто проголосував за цей закон”, - додала вона.

Л.СУПРУН наголосила, що Президент не мав права його підписувати і повинен був застосувати вето до цього документа.

Відповідаючи на запитання кореспондента УНІАН щодо звернення уряду до Конституційного Суду відносно даного закону, Л.СУПРУН висловила впевненість, що КС визнає його неконституційним. “Я впевнена, що Конституційний Суд не буде підтримувати позицію по зменшенню доходів громадян. І рішення може бути тільки одне – безперечно, він визнає його неконституційним в частині, де ці виплати зменшуються”, - сказала вона.