Київ. 20 листопада. УНІАН. ТОВ «Рейнбо-ЛТД» вважає необґрунтованими претензії до неї Антимонопольного комітету України (АМК) щодо лікарського засобу «Долар».

Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН адвокат, патентний повірений України Олег ДРОЗДОВИЧ.

Він нагадав, що компанія «Рейнбо-ЛТД» у вересні цього року подала позов до Господарського суду Києва щодо рішення АМК влітку п.р., яким комітет зобов`язав «Рейнбо-ЛТД» припинити використання упаковки лікарського засобу «Долар» і оштрафував її на 0,5 млн. грн.

Відео дня

Також О.ДРОЗДОВИЧ повідомив, що, згідно із заявою АМК, суд задовольнив зустрічний позов АМК до «Рейнбо-ЛТД» про невиконання рішення комітету. «Про ухвалене судом рішення «Рейнбо-ЛТД» не відоме, поки немає копії рішення. Але якщо Госпсуд справді його виніс, це рішення буде оспорено в апеляційному порядку», – відзначив адвокат.

На його думку, АМК ігнорує вимоги законодавства України щодо прав інтелектуальної власності на ринку фармацевтичних продуктів. За словами адвоката, спори у сфері інтелектуальної власності не належать до компетенції АМК і мають вирішуватися виключно у суді. «АМК, підмінивши судову інстанцію, заборонив використання упаковки», – відзначив О.ДРОЗДОВИЧ.

Він здивований вимогами АМК до компанії «Рейнбо-ЛТД» щодо упаковки, оскільки «Рейнбо-ЛТД» не є виробником, а тільки купує препарат у індійського виробника, завозить його до України і реалізує.

Як підкреслив адвокат, АМК при винесенні рішення не проводив жодної експертизи. «В даному разі АМК виявив певну зацікавленість в ухваленні необ`єктивного рішення», – вважає О.ДРОЗДОВИЧ.

У свою чергу, виконуючий обов`язки директора ТОВ «Рейнбо-ЛТД» Ахмад РІЗВАН повідомив, що рішення АМК про заборону використання упаковки «Доларен» була винесена вже після того, як упаковку було змінено за ініціативою виробника і вона стала взагалі не схожою на колишню, до якої були претензії. «Таким чином, випливає, що всі вимоги АМК виконано», – сказав він.

А.РІЗВАН відзначив, що «Рейнбо-ЛТД» на законних підставах реалізує знеболюючий препарат «Долар» виробництва «Ларк Лабораторіз Лтд» (м. Бхіваді, Індія) , який внесено до Держреєстру лікарських засобів України. При цьому «Рейнбо-ЛТД» має патент на торгову марку «Долар». За його даними, ТОВ «Рейнбо-ЛТД» є українським підприємством, функціонує з 1993 року і жодних претензій до його діяльності не було.

Довідка УНІАН. За даними Антимонопольного комітету, Господарський суд Києва у жовтні п.р. підтвердив правомірність застосування АМК штрафу у розмірі 500 тис. грн. до ТОВ «Рейнбо-ЛТД», яке імітувало оформлення лікарського засобу «Долар» під препарат «Доларен» виробництва іншого підприємства.

Зокрема, Господарський суд Києва відмовив у задоволенні позову ТОВ «Рейнбо-ЛТД» про визнання недійсним рішення комітету. Водночас суд задовольнив зустрічний позов комітету про стягнення з ТОВ «Рейнбо-ЛТД» штрафу і примусове виконання ухваленого рішення.

Згідно з висновками АМК, ТОВ «Рейнбо-ЛТД» реалізовувало в Україні лікарський засіб «Долар» виробництва «Ларк Лабораторіз Лтд» (м. Бхіваді, Індія) в упаковці, яка імітує оформлення знеболюючого препарату «Доларен» виробництва «Наброс Фарма Пвт. Лтд» (м. Кеда, Індія).

Комітет визнав дії ТОВ «Рейнбо-ЛТД» недобросовісною конкуренцією і зобов`язав компанію припинити використання упаковки лікарського засобу «Долар».