Київ. 19 листопада. УНІАН. У Києві презентовано картографічну геоінформаційну систему "Україна. Вибори-2010", яка забезпечує інформатизацію всіх етапів виборчого процесу на різних територіальних рівнях - держава, регіони, виборчі округи і дільниці.

Представили цю систему сьогодні в УНІАН її розробники з Інституту передових технологій.

Як розповів директор ІПТ Олександр БАРЛАДІН, підготовлені інститутом матеріали відображають значні територіальні зміни більш ніж у 111 округах із 225 на виборах 2010 року в порівнянні з попередніми. Зокрема, нові карти виборчих округів містять їхні межі, межі адміністративних одиниць, шляхи сполучення, адміністративні, освітні, промислові та інші об’єкти, які задіяні у виборчому процесі тощо.

Відео дня

Крім того, аналітичні матеріали дозволяють не тільки зафіксувати число зміни кількості виборців, а й зробити порівняльний аналіз змін за останні 5 років.

Разом з тим, за його словами, картографічні основи дозволять підготувати регіональні рейтинги всіх 18 кандидатів у Президенти, оцінити вплив різних факторів на них, а також зробити більш наочними і матеріали соціальних опитувань щодо кандидатів.

На переконання авторів проекту, також карти будуть корисними для відслідковування передвиборчих поїздок кандидатів, їх виступів перед виборцями, участі в дебатах і дискусіях в ЗМІ.

"Ми намагалися зробити так, щоб ці системи були більш доступні для всіх, в тому числі і через Інтернет, де найближчим часом будуть розміщені повністю. Це важливо, щоб вибори пройшли на більш-менш прозорому рівні, щоб була можливість проконтролювати підготовку до них, явку виборців, проведення екзит-пулів, оцінити електоральні настрої і не дати таким чином зробити підтасовку на виборах, оскільки симпатії електорату достатньо консервативні, і можна з достатньою точністю спрогнозувати результати виборів", - сказав О.БАРЛАДІН.

Водночас він висловив жаль, що на даний час "жодна з офіційних організацій, в тому числі ЦВК, такого інструменту не використовує". "Я все-таки маю надію, що цей інструмент (а він існує в країнах Європи і п’ять років у Росії) буде на цих виборах задіяний", - зазначив директор Інституту передових технологій.