Київ. 19 листопада. УНІАН. Засновники Народного Руху України мають намір створити Українську Національну Раду (УНР).

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявив один з організаторів НРУ, герой України, громадський діяч, поет, критик і літературознавець Дмитро ПАВЛИЧКО.

“Ініціаторами створення Української Національної Ради виступає когорта громадських діячів, ядро того Руху, який не був партією, а був громадською всеукраїнською організацією, яка поставила в центрі своєї діяльності проголошення самостійної України, а згодом збереження й розвиток Української держави”, - сказав Д.ПАВЛИЧКО.

Відео дня

Створення Української Національної Ради також підтримує поет, державний і громадський діяч, перший лідер Народного Руху України Іван ДРАЧ.

Він повідомив, що установчий з`їзд УНР пройде у Києві 20 грудня. Вже діють оргкомітети УНР у 25 областях України, в обласних наукових установах створюються осередки молодіжного крила УНР.

Крім того, колишній заступник голови НРУ, лідер Республіканської християнської партії Микола ПОРОВСЬКИЙ повідомив, що УНР створюватиметься у три етапи. На першому етапі - до 10 грудня - будуть створені обласні відділення УНР, потім відбудеться установчий з`їзд, протягом грудня 2009 р. – січня 2010 р. – планується створити відділення УНР в усіх райцентрах.

“Третій етап, який ми поки ще не обговорювали предметно на засіданні оргкомітету, але очевидно, що Українська Національна Рада повинна зіграти роль на місцевих виборах, як організація, яка є майданчиком для порозуміння, узгодження й об`єднання національно-патріотичних сил”, - наголосив М.ПОРОВСЬКИЙ.

Крім того, засновники УНР вважають що вибори до місцевих рад мають проходити за мажоритарною системою, проте рада не буде суб`єктом виборчого права. Учасники прес-конференції вважають за необхідне об`єднати національно-патріотичні сили на місцевих виборах.

Разом із тим установчий з`їзд УНР прийме рішення про підтримку одного з кандидатів на пост Президента України.

“Я знаю, що значна частина учасників Української Національної Ради, звісно, підтримують Президента Віктора ЮЩЕНКА, як єдиного і найбільшого виразника української національно-патріотичної ідеї”, - наголосив М.ПОРОВСЬКИЙ.