Київ. 18 листопада. УНІАН. Київські підприємці занепокоєні ситуацією з демонтажем і видачею дозволів на установлення в столиці малих архітектурних форм (МАФ).

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомили київські підприємці Дмитро ТРОФИМОВ і Роман СОЛОДКИЙ.

За словами Р.СОЛОДКОГО, в Києві щодня демонтується 5-10 МАФів. При цьому за демонтаж і повернення МАФу власникові КП «Благоустрій» виставляє рахунки на 14 тис. грн., що в 14 разів перевищує їх вартість.

Відео дня

Як зазначив адвокат Віктор КОБИЛЯНСЬКИЙ, більш як 90% кіосків і павільйонів у Києві стоять незаконно. «Тому що на сьогоднішній день неможливо оформити земельну ділянку для розміщення МАФу», - уточнив він.

За даними В.КОБИЛЯНСЬКОГО, в 2006 році, коли Держбуд відмінив типові правила розміщення МАФів, здійснювалися спроби вирішувати ці питання, не враховуючи земельну складову.

Адвокат пояснив, що сьогодні порядок розміщення тимчасових споруд передбачає деяку монополізацію цього ринку. «Для того щоб одержати дозвіл на розміщення МАФу, доводиться звертатися не до органів місцевого самоврядування, не до органів виконавчої влади, а до посередника – КП «Київське інвестиційне агентство». Такими посередниками виступають ще два підприємства – «Київські ринки» і «Центр містобудування і архітектури». Підприємців примушують звертатися саме в ці органи», - сказав він і додав, що часто ці структури віддають преференцію в розміщенні тимчасових споруд комунальним підприємствам.

За даними адвоката, «Київське інвестиційне агентство» нав`язує підприємцям деякі послуги, наприклад, укладання договору моніторингу. «Інвестиційне агентство контролюватиме, як підприємець виконує договір впорядкування. Якщо він щось порушує, про нього докладатимуть відповідним чиновникам, щоб стосовно нього вжили якихсь заходів. І за це підприємець змушений платити», - пояснив В.КОБИЛЯНСЬКИЙ.

За підрахунками Р.СОЛОДКОГО, офіційна вартість пакета документів для розміщення МАФу становить 20 тис. грн. Близько 3 тис. грн. потрібно на додаткові документи, а також КІА укладає з кожним власником МАФу договір про моніторинг, щомісячна вартість якого – 50-100 грн./кв.м. «Припиняєте платити – тимчасовий дозвіл перестає діяти, і МАФ підлягає знесенню», - додав він.

У свою чергу, в.о. голови громадської організації «Правозахист» Геннадій ЧЕРЕВКО зазначив, що сьогодні підприємці масово стикаються з тим, що київська влада не видає дозволу на установлення МАФів, без чого неможливо одержати ліцензії й патенти на торгівлю відповідними товарами.

«Відсутність документів при роботі призводить до того, що постійно відбуваються перевірки: зараз податкова міліція, прокуратура, податкова інспекція перебувають в кіосках», - сказав Г.ЧЕРЕВКО.

За його оцінками, в столиці функціонує близько 15 тис. МАФів, у яких зайнято близько 100 тис. чоловік.

Депутат Київради Микола ГОЦЬКИЙ охарактеризував ситуацію з МАФами як формування київською владою паралельного бюджету шляхом тиску на малий і середній бізнес.

«Хаос з МАФами відбувається лише формою, по суті – це спланована акція з перерозподілу майна в місті Києві, де сильна сторона з позиції сили диктує правила всім решта», - сказав він.

За даними депутата, за останній рік місцеві збори збільшилися на 40-50-%, що призвело до відходу підприємців на околиці Києва.

Д.ТРОФИМОВ повідомив, що для того щоб захищати інтереси підприємців у питаннях видачі дозволів на установлення МАФів та їх демонтажу, підприємці вирішили об`єднатися в громадську організацію «Громадянський корпус». Серед завдань організації – надання юридичної допомоги підприємцям, інформування суспільства про їхні проблеми, ініціювання змін до відповідних нормативних актів.