Київ. 17 листопада. УНІАН. Олексій ЩЕРБИНА вважає незаконною відмову Центральної виборчої комісії зареєструвати його кандидатом у Президенти.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН.

О.ЩЕРБИНА заявив, що зміни до закону про вибори Президента, якими грошову заставу для реєстрації кандидатом у Президенти було збільшено до 2,5 млн. грн., суперечать Конституції. Він вважає, що ці зміни звузили права громадян, що забороняє робити Основний закон.

Відео дня

За словами О.ЩЕРБИНИ, ЦВК у неконституційний спосіб веде до влади дуже багатих, але нерозумних людей. “Дії ЦВК та судів - це конституційний переворот”, - сказав він.

О.ЩЕРБИНА зазначив, що подав до Центрвиборчкому 3 скарги через відмову його зареєструвати, однак жодну з них комісія не розглянула. У зв’язку з цим претендент у кандидати звернувся до адміністративного суду. Суд також відмовив у задоволенні його позову. За словами О.ЩЕРБИНИ, лише адміністративний суд апеляційної інстанції розглянув його позов і, як запевняє претендент у кандидати, вчора ухвалив рішення, яким зобов’язав ЦВК повторно розглянути його документи для реєстрації.

Разом з тим О.ЩЕРБИНА звинувачує ЦВК в ігноруванні його скарг і затягуванні процесу розгляду його документів, необхідних для реєстрації. Він обурений тим, що Центрвиборчком закінчив реєстрацію кандидатів у Президенти, незважаючи на те, що в судах ще продовжується розгляд скарг на відмову у реєстрації кандидатом.

Як повідомляв УНІАН, завтра, 18 листопада, Центральна виборча комісія повинна офіційно оприлюднити список зареєстрованих кандидатів на пост Президента України. Згідно з календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року, у п’ятиденний строк після закінчення реєстрації кандидатів на пост Президента України, до 18 листопада 2009 року включно, перелік кандидатів, зареєстрованих Центральною виборчою комісією, повинен бути оприлюднений в газетах "Голос України" та "Урядовий кур’єр".

ЦВК офіційно зареєструвала вісімнадцятьох кандидатів у Президенти: Олега РЯБОКОНЯ, Анатолія ГРИЦЕНКА, Арсенія ЯЦЕНЮКА, Петра СИМОНЕНКА, Володимира ЛИТВИНА, Сергія ТІГІПКА, Інну БОГОСЛОВСЬКУ, Віктора ЯНУКОВИЧА, Віктора ЮЩЕНКА, Олега ТЯГНИБОКА, Юрія КОСТЕНКА, Юлію ТИМОШЕНКО, Олександра ПАБАТА, Михайла БРОДСЬКОГО, Василя ПРОТИВСІХ. Олександра МОРОЗА, Людмилу СУПРУН та Сергія РАТУШНЯКА.

3 листопада ЦВК відмовила у реєстрації кандидатом на пост Президента України О.ЩЕРБИНІ. Комісія мотивувала своє рішення невідповідністю виборчому законодавству поданих О.ЩЕРБИНОЮ документів на реєстрацію. Зокрема, він не вніс необхідної грошової застави у розмірі 2,5 млн. грн.