Київ. 13 листопада. УНІАН. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ вважає, що заява Президента Віктора ЮЩЕНКА про намір ветувати закон про виділення 1 млрд. грн. з коштів Національного банку України на подолання епідемії грипу свідчить про його відповідальну політичну позицію.

Про це В.КАРАСЬОВ сказав на прес-конференції в УНІАН.

“Коли Президент говорить про вето, про те, що треба думати, де взяти реальні гроші на боротьбу з епідемією, то це відповідальна політична позиція. Він навіть в умовах передвиборчої кампанії не хоче, щоб це було популістично”, - сказав політолог.

Відео дня

Він вважає, що політичні сили, які виступають за подолання вето Президента, мають взяти на себе “політичну відповідальність”. “Хай це роблять ті, хто вважає, що немає проблем для країни прийняти рішення про віртуальний мільярд, а потім надрукувати гроші за рахунок емісії Нацбанку і тим самим поставити під загрозу стабільність гривні, знову зробити паніку на валютному ринку, підірвати останні підвалини фінансової стабільності в державі”, - додав В.КАРАСЬОВ.

Політолог вважає, що навколо цього питання був зчинений “непристойний галас від пристойних і статусних політиків”.

В.КАРАСЬОВ також зазначив, що Президент перебуває в “хорошій формі, азарті”, і не боїться порушувати реальні проблеми, зокрема про намір застосувати вето, і говорити про те, що може бути сприйнято “неелекторально”.

Крім того, політолог зазначив, що В.ЮЩЕНКО використовує виборчу кампанію, щоб донести виборцям реальний стан речей в Україні.

“Президент також використовує виборчу кампанію для того, щоб ще раз перед суспільством і виборцями поставити такі питання, щоб вони задумалися що буде далі після виборів, якою буде країна”, - сказав він.

За словами В.КАРАСЬОВА, Президент як ніхто інший обізнаний з реальним станом проблем в Україні, “починаючи від військової, оборонної сфери, економічної, газової, закінчуючи не надуманим, а реальним станом речей з епідемією грипу в Україні”.

Як повідомляв УНІАН, 3 листопада Верховна Рада внесла зміни до держбюджету на 2009 рік, якими передбачено збільшити на 1 млрд. грн. кошти Резервного фонду з метою спрямування їх на профілактику і лікування хворих грипом.

11 листопада Президент заявив, що має намір ветувати закон про виділення 1 млрд. грн. з коштів Національного банку України на подолання епідемії грипу.

Він відзначив, що у держбюджеті-2009 на сьогодні не вистачає 30% надходжень. За словами В.ЮЩЕНКА, прем`єр-міністр не має коштів на фінансування навіть невідкладних питань.

Тому, як сказав В.ЮЩЕНКО, на думку прем‘єра Юлії ТИМОШЕНКО, єдиним способом фінансування є емісія гривні. Проте, відзначив Президент, такі кроки неминуче призведуть до девальвації гривні.

Таким чином, за його словами, Ю.ТИМОШЕНКО проводить нечесну політику. Як додав В.ЮЩЕНКО, вона не називає емісію емісією, однак, водночас, намагається взяти 1 млрд. грн. у Нацбанку, якому “нема звідки узяти”.

Разом з тим він наголосив, що його рішення ветувати цей закон не означає, що він не дасть рекомендацій, де взяти кошти на боротьбу з грипом.