11 листопада 2009 року, Київ, Україна – Організатори громадської ініціативи народний штаб «Кияни проти грипу», створеної за підтримки благодійного фонду «Eurolab», підбили підсумки своєї діяльності у період загострення епідемії грипу.  Протягом двох тижнів медичний персонал клініки «Eurolab», а також волонтери, які приєдналися до ініціативи, працювали з метою зменшення рівня захворюваності населення на грип та інформували людей про особливості перебігу хвороби й запобіжні заходи.

Серед ключових ініціатив Штабу, зокрема, були:

· Створення спеціального веб-сайту http://www.griph1n1.com.ua/, щоденна кількість відвідувачів якого у пік епідемії сягала 15 000. Сайт став не тільки живим майданчиком для обговорення та обміну думок людей з усіх куточків України, а й ще одним місцем отримання дистанційної консультації медиків. Щодня на сайт надходить понад 6 000 питань про грип та його симптоми.

Відео дня

· Організація гарячої лінії штабу «Кияни проти грипу», зателефонувавши до якої можна було отримати кваліфіковані відповіді лікарів про симптоми та методи профілактики грипу. Щоденно оператори гарячої лінії отримували в середньому 5 000 дзвінків з усієї України.

· Забезпечення медичними масками усіх вболівальників під час футбольного матчу між клубами «Динамо Київ» - «Інтер Мілан», що відбувся у Києві 4 листопада на стадіоні ім. В. Лобановського.

· Допомога столичним лікарням. Штаб безкоштовно забезпечив масками, дезінфікуючими засобами та необхідними противірусними препаратами, зокрема препаратом «Таміфлю», 26 київських лікарень та пологових будинків, серед яких лікарня ОХМАТДИТ.

· Виготовлення та розповсюдження листівок з інформацією, як уберегтися від грипу, та з описом перших симптомів недуги. Всього в столиці було розповсюджено близько мільйона листівок.

· Організація пунктів безкоштовної діагностики на грип у найбільших торговельно-розважальних центрах міста.

· Забезпечення аеропорту «Бориспіль» захисними масками та дезінфікуючими препаратами.

«Епідемія грипу вкотре продемонструвала, наскільки вразливою є українська система охорони здоров’я.  Країна виявилася абсолютно неготовою до епідемії, на яку чекав увесь світ: не було завезено і сертифіковано вакцину, не було створено запасів необхідних медикаментів, на тлі епідемії заборонили вакцинацію проти сезонного грипу.  Ми працювали трохи більше двох тижнів і чимало встигли зробити протягом такого короткого проміжку часу.  Дякую усім волонтерам, хто приєднався до нашої ініціативи.  Як показали ці два тижні роботи народного штабу «Кияни проти грипу», громадські організації можуть і повинні брати участь у реформуванні медичної галузі країни», - зазначив під час прес-конференції Андрій Пальчевський, голова благодійного фонду «Eurolab».

«Не зважаючи на те, що спостерігається зниження кількості захворювань на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції, ми закликаємо людей бути обережними та дотримуватися порад медиків щодо профілактики грипу, оскільки, за прогнозами експертів, у країні очікують ще одну хвилю грипу», - додала Олеся Гетьман, лікар-координатор клініки Eurolab.

Довідка

Громадську ініціативу «Кияни проти грипу» було створено наприкінці жовтня за підтримки благодійного фонду «Eurolab».  Її головною метою було зменшити рівень захворюваності серед населення на грип та поінформувати людей про особливості перебігу хвороби й запобіжні заходи.  Однією з перших ініціатив штабу стала організація  безкоштовних пунктів тестування на грип А/H1N1 у найбільших торговельно-розважальних центрах Києва.  Благодійний фонд «Eurolab» також заявив про готовність забезпечити безкоштовне навчання медичних працівників методам лабораторного діагностування вірусу грипу A/H1N1.

Докладніша інформація доступна на сайтах www.eurolab.ua, www.griph1n1.com.ua

ГАРЯЧА  ЛІНІЯ  : тел. (044)206 2000

Контакти для ЗМІ:  (044) 270-72-40, (067) 214-47-39