Київ. 10 листопада. УНІАН. Тепловики і Міністерство з питань житлово-комунального господарства не пройшли випробування першими холодами.

Таку думку висловив голова Асоціації теплотехнічних компаній Віталій ЯКОВЕНКО на прес-конференції в УНІАН.

«За три тижні після офіційного старту опалювального сезону можна сміливо стверджувати, що випробування першими морозами Україна не пройшла. Тепловикам і Міністерству ЖКГ за це потрібно поставити «незадовільно», - сказав він.

Відео дня

За даними В.ЯКОВЕНКА, на кінець минулого тижня тепла ще не було в 24 тис. житлових багатоповерхових будинках, в яких проживає близько 3 млн. чоловік, не почали роботу більш як 3 тис. котельних, не опалюються 4,3 тис. дошкільних і шкільних навчальних закладів, 364 поліклініки і лікарні.

Голова АТКУ зазначив, що цього року підключення тепла супроводжується великою кількістю аварій на теплотрасах.

«У 2008 році середньодобова кількість аварій по Києву – десять. А в 2009 році середньодобова кількість аварій – 34. За рік практично триразове зростання кількості аварій», - зазначив він.

В.ЯКОВЕНКО повідомив, що сьогодні в більшості квартир температура не перевищує 15-17 градусів при температурі повітря на вулиці в діапазоні від –5 до +10 градусів.

«Тепловики бояться подати теплоносій високої температури в тепломережі, оскільки вони вже практично зношені і працюють на межі технічних можливостей. Якщо завтра будуть люті морози, комунальники не зможуть на жоден градус підвищити температуру теплоносія, тому що це буде причиною аварій. Це буде причиною можливого руйнування тепломереж», - вважає експерт.

Довідка УНІАН. Асоціація теплотехнічних компаній України (АТКУ) створена в лютому 2009 року. До її складу входить близько 450 компаній, що працюють у сфері автономного опалення.