Київ. 9 листопада. УНІАН. Полтавський окружний суд прийняв до розгляду три позови активістів Народної армії спасіння (НАС) щодо заборони Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ брати участь у виборах глави держави.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН кандидат на пост Президента, лідер НАС Олександр ПАБАТ, 13 листопада відбудеться перше засідання суду.

За ініціативою О.ПАБАТА активісти НАС подали 15 відповідних позовів до судів у різних областях України.

Відео дня

О.ПАБАТ стверджує, що чинний Президент України не має права брати участь у президентських виборах як кандидат. “За Конституцією, Президент виконує обов’язки 24 години на добу і 7 днів на тиждень. Отже, брати участь у перегонах він не має права - або обов’язки Президента, або участь у виборах як кандидата”, - сказав він.

Перший позов до Київського окружного суду О.ПАБАТ подав ще 19 жовтня. Він повідомив, що у більшості міст України, у тому числі у Києві, позови було відхилено.

За словами О.ПАБАТА, причини відхилення позовів стають зрозумілими на прикладі ситуації з Київським окружним судом, який відхилив позов, не надіславши позивачу копії рішення.

“Найцікавіше, що Секретаріат Президента про це рішення дізнався на день раніше за суддю, який виніс рішення 23 жовтня”, - сказав О.ПАБАТ.

За його словами, про це свідчить стаття у газеті “Коммерсант-Украина”, де представник Секретаріату Президента зізнається: “Ми знаємо про це рішення - воно було прийняте ще 22 жовтня. Аргументація суду мені невідома, оскільки до нас надійшла тільки резолютивна частина рішення”. На переконання О.ПАБАТА, це свідчить про використання телефонного права. “Вся ця історія у черговий раз доводить, що стара влада має піти”, - додав він.