Київ. 5 листопада. УНІАН. Політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ вважає, що епідемія грипу A/H1N1 в Україні зірвала мобілізаційний етап президентської виборчої кампанії.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Мобілізаційний етап зірваний, призупинилися поїздки, мітинги, масові заходи, тому що є заборона РНБО, і вона цілком правильна, проводити масові заходи. Тільки реклама, але реклама не може компенсувати виборчу кампанію», - сказав В.КАРАСЬОВ.

Відео дня

За словами політолога, офіційна виборча кампанія має функцію мобілізації виборців та презентації програм і поглядів кандидатів у президенти.

«За рекламу не відповідає політик, він відповідає за свою програму, за свої обіцянки. Реклама – це свідомий обман, на відміну від програми, в якій теж обіцяють і можуть теж переобіцяти, але за програму несе відповідальність (кандидат у президенти – УНІАН), тому що вона на папері записана і здається до ЦВК», - підкреслив політолог.

В.КАРАСЬОВ наголосив, що на сьогоднішній день населення більше хвилюється за своє здоров`я, ніж за президентські вибори. Також політолог додав, що епідемія може захопити всю Україну, і це може стати приводом ввести надзвичайний стан.

«Говорять зараз про те, що необхідно вводити надзвичайний стан і переносити дату виборів. Приймуть рішення політики, але у надзвичайному стані країна вже живе, виборча кампанія фактично призупинена. Відповідальні політики призупинили піар і свої електоральні мобілізаційні заходи», - наголосив В.КАРАСЬОВ.

Говорячи про можливість введення в Україні надзвичайного стану, він висловив думку, що в разі необхідності цього кроку таке рішення повинна прийняти Рада національної безпеки та оборони, порадившись з лікарями. Крім того, на думку експерта, пандемія грипу відноситься до національної безпеки, і повноважень Кабінету міністрів для боротьби з хворобою замало.

«Якщо буде юридично оформлений надзвичайний стан, очевидно, потрібно буде якось змінювати хід та розпис виборчої кампанії. Тут медики мають сказати своє компетентне слово, а політики прийняти рішення (щодо введення надзвичайного стану – УНІАН)», сказав В.КАРАСЬОВ.

На думку експерта, після закінчення карантину зміниться свідомість населення і позиції кандидатів у президенти.

«Головне, що зміниться, - свідомість людей. Люди побачать, чи вони є для політиків адресатами політтехнологій, чи вони для політиків є громадянами. І це багато в чому може змінити позиції кандидатів... Ця пандемія зробить вибори в Україні більш серйозними», - сказав В.КАРАСЬОВ.