5 листопада в засобах масової інформації було поширено заяву російського ВАТ «Татнефть», яке вважає нібито незаконним винесене 3 листопада 2009 року рішення Господарського суду Полтавської області. Даним судовим актом була визнана недійсною покупка «Татнефтью» 8,6% акцій ЗАТ «Укртатнафти»; крім того, суд зобов`язав ВАТ «Татнефть» повернути даний пакету акцій ЗАТ «Укртатнафта» емітенту. Також Глава Наглядової Ради ВАТ «Татнефть» Рустам МІННІХАНОВ заявив, що «Укртатнафта» повинна продовжити своє існування як спільне підприємство України і Татарстану.

У зв`язку з цим ЗАТ «Укртатнафта» заявляє, що Госпсуд Полтавської області визнав покупку 8,6% акцій «Укртатнафти» російською «Татнефтью» незаконною і зобов`язав передати вказаний пакет емітенту в повній відповідності з чинним законодавством України. Дана наша заява базується на тому, що в процесі придбання акцій «Укртатнафти» «Татнефть» порушила чинне законодавство України. Зокрема, без узгодження з українською стороною був змінений вид внеску до статутного фонду «Укртатнафти».

Нагадаємо, що згідно з Міжурядовою угодою між Україною і Республікою Татарстан про створення компанії, Україна внесла до статутного фонду спільного підприємства Кременчуцький НПЗ, а Республіка Татарстан і ОАО «Татнефть» повинні були передати права користування 25-ма родовищами нафти в Татарстані. Але натомість Республіка Татарстан внесла до статутного фонду ЗАТ СП «Укртатнафта» акції «Татнафтопрому». А ще один акціонер «Укртатнафти» - ВАТ «Татнефть» - замість нафтових родовищ без узгодження з українською стороною перерахувала грошові кошти. Проте заміна предмету внеску в статутній фонд ЗАТ є порушенням законодавства України.

Відео дня

Хочемо підкреслити, що Київський апеляційний господарський суд своїм рішенням від 14.05.2009 визнав недійсним рішення загальних зборів акціонерів ЗАТ «Укртатнафта» (оформлені пунктом 2 розділи 3 Протоколи №2 від 19.07.1999) про зміну структури внесків засновників. Дане рішення Київського апеляційного госпсуду 29.10.2009 було залишене без змін Верховним Судом України (справа №32/1). Таким чином, заміна предмету внеску в статутній фонд ЗАТ «Укртатнафти», проведена «Татнефтью», була визнана незаконною вищою судовою інстанцією України. Дане рішення вступило в законну силу, оскарженню воно не підлягає.

Крім того, впродовж 2007-2009 років в Татарстані була проведена великомасштабна афера, в результаті якої внесені татарською стороною до статутного фонду «Укртатнафти» 73,92% акцій ВАТ «Татнафтопром» були фактично викрадені у нашої компанії. Серія упереджених судових рішень - Арбітражного суду Республіки Татарстан від 05.09.2008, Апеляційного суду Республіки Татарстан від 24.11.2008, Федерального Арбітражного суду Поволзького округу РФ від 19.03.2009 – привели до протиправного вилучення внеску татарської сторони до статутного фонду «Укртатнафти» (йдеться об 73,92% акцій ВАТ «Татнафтопром»).

Відчуження внеску татарської сторони до статутного фонду «Укртатнафти» відбулося з порушенням ряду міждержавних угод. Зокрема, були порушені «Міждержавна угода про порядок вирішення суперечок, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності комерційних структур з держав-членів СНД» від 20.03.1992, Міждержавна угода «Про статус Економічного суду СНД» від 06.07.1992, рішення Економічного суду СНД від 21.02.2002.

11.09.2009 у Казані пройшли торги з продажу вилучених протиправним чином у нашої компанії 73,92% акцій ВАТ «Татнафтопром», які придбало ЗАТ «Алойл», близьке до керівництва ВАТ «Татнефть». Тим самим за ініціативою представників Татарстану із статутного фонду спільного підприємства «Укртатнафта» був виведений останній реальний внесок татарської сторони. Отже, є всі юридичні підстави затверджувати – ЗАТ «Укртатнафта» як спільне україно-татарське підприємство не існує. 

У зв`язку з вищевикладеним ЗАТ«Укртатнафта» категорично заперечує проти заяви представників ВАТ «Татнефть», в якому стверджується, що наше підприємство є і повинно залишатися україно-татарським СП. Більше того, ми засуджуємо безпідставні і упереджені оцінки рішення Господарського суду Полтавської області, зроблені керівництвом ВАТ «Татнефть». Ми розцінюємо позицію татарської сторони відносно нібито продовження існування «Укрататнафти» у формі СП, як посягання на власність української держави (нагадаємо, що 43% акцій ЗАТ «Укртатнафта» знаходяться в державній власності України) і спробою дискредитувати українську судову систему.

ЗАТ «Укртатнафта» закликає «Татнефть» припинити інформаційні спекуляції навколо нашого підприємства і визнати очевидний факт – «Укртатнафта» як спільне підприємство більше не існує.

За додатковою інформацією просимо звертатися в головний офіс Компанії, розташований за адресою:

вул. Свіштовська, 3, м. Кременчук, 39609, Полтавська обл., Україна

Сектор зв`язків з громадськістю АТ «Укртатнафта»

тел.: (0536) 76-88-33, 76-81-97, 76-19-55

факс: (0536) 76-84-74

E-mail:

smb@ukrtatnafta.com

ruban@ukrtatnafta.com

ppp@ukrtatnafta.com

Веб-сайт: www.ukrtatnafta.com