Київ. 5 листопада. УНІАН. Адвокат колишнього генерального директора державного підприємства «Вугільна компанія «Краснолиманська» (Донецька обл.) Зиновія ПАСТЕРНАКА Ірина МІНКЕВИЧ заявляє про незаконність його звільнення і сумнівність підстав порушення щодо нього справи

Про це вона заявила на прес-конференції в УНІАН.

Нагадаємо, СБУ звинуватила З.ПАСТЕРНАКА у привласненні 23 млн. грн державних коштів, одержаних як роялті за нову модель комплексного дегазування гірських виробок, і порушила щодо нього кримінальну справу за ч.4 ст.191 КК України (привласнення або розтрата майна).

Відео дня

Як повідомила І.МІНКЕВИЧ, підставою для порушення кримінального справи СБУ послужив акт Контрольно-ревізійного управління Міністерства вугільної промисловості, яким модель комплексного дегазування, впроваджена на шахті, визнана такою, що містить новизни, і не є патентоспроможною. При цьому, відзначила юрист, даний висновок КРУ міністерства було здійснено без комплексної перевірки за участю фахівців і на підставі документів, наданих СБУ.

Водночас, відзначила І.МІНКЕВИЧ, Закон України «Про охорону прав на винахід і корисну модель» свідчить, що винахід може бути визнаний непатентоспроможним тільки на підставі рішення суду.

«У даному випадку КРУ Мінвуглепрому взяло на себе функції суду і самостійно визнало патентну модель непатентоспроможною за ознакою відсутності новизни, і на підставі цього висновку встановило, що гендиректор необгрунтовано здійснював платежі за право користування цим об`єктом інтелектуальної власності», - відзначила І.МІНКЕВИЧ.

При цьому, відзначила адвокат, новаторство впровадженої моделі було підтверджене провідними науковими інститутами гірничої справи України. Так, за її словами, згідно з висновками Інституту економіки промисловості НАН України, впроваджена модель дала змогу державному вугледобувному підприємству одержати прибуток 334,7 млн. грн.

Крім того, Господарський суд Києва виніс ухвалу, згідно з якою дана модель визнана патентоспроможною.

«Звинувачення щодо ПАСТЕРНАКА побудовано на висновках неспеціалістів і на інформації, яка збиралася способом, не обумовленим законодавством, і абсолютно не зважаючи на думку ні науковців, ні практиків, ні норми законодавства, які регулюють ці відносини», - відзначила юрист.

Крім того, І.МІНКЕВИЧ вказала, що Мінвуглепром порушив трудове законодавство, видавши 29 вересня наказ про звільнення З.ПАСТЕРНАКА з посади гендиректора підприємства, оскільки підставою для припинення трудових відносин у даному випадку може бути тільки вирок суду, що вступив у законну силу.

«Слідчі органи мають право внести постанову про усунення з посади на період ведення справи. Таких документів на сьогодні не було надано», - пояснила вона.

Як повідомляв УНІАН, Служба безпеки України заявила, що розкрила схему привласнення керівництвом державного підприємства «Вугільна компанія «Краснолиманська» більш як 23 млн. грн. бюджетних коштів.

Було встановлено, що керівництво компанії придбало нібито новітнє устаткування з дегазування повітря в шахтах, але, за висновками експертів, воно не підпадає під таку категорію, навіть не може вважатися винаходом, оскільки використовується на шахтах з 1976 року.

Також встановлено, що насправді кошти за так зване ноу-хау надійшли на особистий рахунок генерального директора цього підприємства.

Генеральною прокуратурою щодо цього керівника і його спільника порушено кримінальну справу за ч.4 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, здійснене у великих розмірах) Кримінального кодексу України.