Дослідження, проведене Соціологічною групою “Рейтинг” напередодні офіційного старту президентської виборчої кампанії (3-12 жовтня 2009 року), підтвердило високі очікування громадян від виборів Президента.  

Переважна більшість респондентів (77,3%) вважають, що вибори глави держави повинні змінювати ситуацію в країні на краще. Найбільше таких на Заході та в Центрі (90%), найменше – на Сході і Донбасі (67%).

57,4% опитаних вірять, що зміни на краще відбудуться у результаті виборів, які заплановані на 17 січня 2010 року. Разом з тим майже кожен третій опитаний (29,1%) не очікує ніяких змін на краще у результаті цих виборів.

Відео дня

Громадяни, які очікують змін на краще у результаті вибрів сподіваються, передусім, на покращення економічної ситуації, значно менше – на зменшення протистояння політиків.

Половина опитаних (49,5%) очікують у результаті цих виборів Президента покращення економічної ситуації, третина (33,1%) – зменшення протистояння політиків. Близько чверті вважають, що у результаті виборів ні економічна, ні політична ситуація в державі не зміниться (24,9% і 26,5% відповідно). Разом з тим чверть очікують збільшення протистояння політиків, а 15% - погіршення економічної ситуації в державі.

Поряд з переважно оптимістичними очікуваннями щодо перетворень в країні у результаті виборів Президента, щодо самого виборчого процесу очікування громадян України переважно песимістичні.

Переважна більшість опитаних (82%) вважають, що на цих виборах Президента будуть масові фальсифікації.

83% опитаних впевнені, що після виборів політики будуть оскаржувати їх результати. 

У вибори без фальсифікацій та судової тяганини  вірять лише 8,5% громадян.

Попри відверто песимістичні очікування щодо перебігу виборчого процесу тільки 12,6% опитаних допускають повторення подій 2004 року, коли люди масово виступили проти фальсифікації результатів президентських виборів.

Найбільш оптимістично налаштовані щодо цих виборів прихильники Ю.Тимошенко, найменше – прихильники В.Януковича.

Більшість громадян (60,7%) очікують від політиків спроб зірвати вибори Президента і тільки чверть (24,4%) вважають, що таких спроб не буде.

При цьому, на думку українців, найвигіднішим зрив виборів є для Віктора Ющенка - так вважають 41,8%. Інших претендентів на посаду глави держави підозрюють у спробах зірвати вибори значно менше: 14,5% - Ю.Тимошенко, 9,3% - В.Януковича, 2,6% - А.Яценюка і 1,8% - В. Литвина.

Ключовою причиною, на думку опитаних, через яку можуть бути зірвані вибори Президента, може бути змова політиків або політичних сил (27,4%). Серед інших можливих причин респонденти виділили блокування роботи Центральної виборчої комісії (20%), блокування роботи Верховної Ради (15,4%), погіршення економiчної ситуацiї у зв`язку з кризою (11,9%) і оголошення надзвичайного стану (10,6%). Дещо рідше згадувались інші можливі причини зриву виборів: блокування роботи Конституцiйного Суду України (8,7%), масовi заворушення серед населення (8,2%), вiйськова агресiя з боку iншої держави (2,9%).

Лише чверть опитаних твердо впевнені, що вибори відбудуться у визначений законом термін.

Майже 70% опитаних вважають, що Ю.Тимошенко у разі свого програшу, не визнає своєї поразки і буде заважати переможцю посісти місце глави держави. Такої ж думки 55% опитаних і щодо В.Януковича. Тільки 19% і 30,6% респондентів відповідно вважають, що  діючий Прем’єр-міністр і лідер опозиції визнають свою поразку у разі програшу.

Слід звернути увагу на те, що 59,8% прихильників Ю.Тимошенко і 43,3% - прихильників В.Януковича переконані, що їх лідери не визнають власної поразки на виборах.

Стосовно Віктора Ющенка думки опитаних розділилися навпіл – однакова кількість респондентів (43%) вважають, що він визнає свою поразку і стільки ж – що не визнає. Натомість стосовно А. Яценюка тих, хто вважає, що він визнає свою поразку є дещо більше, аніж тих, хто вважає, що не визнає (40,2% і 34,4% відповідно).

Майже дві третини українців (63,5%) вважають, що інші країни намагатимуться впливати на хід президентської виборчої кампанії в Україні. Тільки чверть (24,8%) протилежної думки.

Разом з тим тільки третина опитаних (36,1%) вважають, що вплив ззовні зможе суттєво змінити хід виборчої кампанії в Україні, а половина (49,4%) – вважають, що це суттєво не вплине на результати.

15,1% громадян допускають існування варіантів моделювання військових конфліктів на території України з метою вплинути на хід президентської виборчої кампанії. Дві третини опитаних (66,1%) не вірять у такий розвиток подій.

Близько двох третин прихильників Ю.Тимошенко, А.Яценюка, В.Ющенка та В.Януковича допускають вплив інших країн на хід виборчої кампанії в Україні. Натомість серйозно розглядають цей вплив як загрозу виборчому процесу саме прихильники В.Януковича та В.Ющенка.

На думку 22% опитаних, Крим найбільше ризикує потратити у зону ризику якщо під час президентської виборчої кампанії в Україні виникнуть військові конфлікти.

13,3% респондентів віднесли до зони ризику Донбас, 11,9% - Київ, 11,1% - Захід України.

28,6% опитаних українців вважають, що жоден регіон України не може потрапити у зону ризику.

Серед основних загроз для України, на думку більшості опитаних, і надалі залишаються економічний занепад (56,6%), рiст безробіття (35,2%), знецiнення гривнi (31,1%), свавілля влади (29,2%) і деградація населення (17,9%). У порівнянні з серпнем значно зменшились побоювання громадян щодо росту безробіття і свавілля влади. Щодо регіонального розподілу, то економічний занепад найбільше хвилює мешканців Півдня України (63,8%), ріст безробіття – Заходу і Донбасу (37,8% і 40,6% відповідно), знецінення гривні – Півночі (41,5%), свавілля влади – Півдня та Сходу (44,5 і 40,4 відповідно), деградація населення найбільше хвилює мешканців Півночі (27,1%).

Щодо сприйняття основних загроз прихильниками політиків спостерігається інша цікава тенденція:  прихильники В.Ющенка значно більше за інших побоюються розколу країни, втрати незалежності та військової загрози з боку Росії.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження: для значень близьких до 50% похибка становить не більше 3%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,8%

Терміни проведення дослідження: 3-12 жовтня 2009 р.

Соцiологiчна група "Рейтинг"

тел.: +380 (44) 353-99-07

тел.: +380 (32) 224-88-60