Київ. 30 жовтня. УНІАН. Голова Громадської організації "Українське юридичне товариство" Олег БЕРЕЗЮК і член центральної ради цього об’єднання Микола СІРИЙ у відкритому листі просять Президента Віктора ЮЩЕНКА доручити об’єктивну перевірку інформації про можливі зловживання з боку голови Окружного адміністративного суду Києва Олега БАЧУНА.

Про це вони заявили сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Ми просимо дати доручення провести перевірку інформації, оприлюдненої в ЗМІ. Якщо суддя винен, він має понести відповідальність, якщо ні - то відповідальність мають понести ті, хто розповсюдив неперевірену інформацію... На сьогоднішній день ні Генеральна прокуратура, ні СБУ таку перевірку не проводили", - сказали вони, зауваживши, що відповідно до Конституції, будь-які звинувачення особи у порушенні закону мають отримуватися, висуватися і перевірятися у визначеному порядку, а безпідставне звинувачення є неприпустимим.

Відео дня

Аналізуючи інформаційну кампанію навколо О.БАЧУНА, юристи висловили впевненість, що "вона спрямована на його дискредитацію і усунення з займаної посади". "Методи, які використовують організатори цієї кампанії, свідчать про те, що в основі лежить не прагнення досягти торжества закону, а намагання розправитися з "неугодним" суддею і утвердити "свої" правила у сфері правосуддя, тим більше в канун виборів", - сказав О.БЕРЕЗЮК.

При цьому він зауважив, що найнебезпечнішим у даній ситуації є те, що до цієї кампанії "широко залучені державні органи і посадові особи". За словами М.СІРОГО, "на наше переконання, у цій ситуації у неправомірний спосіб діє і Вища рада юстиції. За повідомленнями ЗМІ, перевірку депутатських звернень щодо О.БАЧУНА доручено Віктору МЕДВЕДЧУКУ, яким уже підготовлено довідку про проведену перевірку з висновком про наявність у діях судді ознак порушення присяги судді та з пропозицією рекомендувати звільнити його з посади судді".

У контексті цього юристи зауважили, що В.МЕДВЕДЧУК "не є легітимним членом Вищої ради юстиції, оскільки він не прийняв присягу члена ради, а тому не набув повноважень". Пояснюючи ці слова, вони звернули увагу на той факт, що незаконність рішення ВРЮ про поновлення В.МЕДВЕДЧУКА членом ради визнав Верховний суд України, який 4 листопада 2008 року вказав: "Сама Вища рада юстиції не є суб’єктом формування власного складу, а тому, приймаючи рішення, вийшла за межі своєї компетенції".

Крім того, учасники прес-конференції зауважили, що парламентський комітет з питань правосуддя також незаконно прийняв рішення про створення робочої групи з перевірки фактів діяльності О.БАЧУНА, оскільки жоден з існуючих законів не передбачає здійснення парламентського контролю у формі перевірок діяльності судів і суддів.

Враховуючи викладене, юристи рекомендують профільному комітету ВР забезпечити недопущення перевищення наданих йому повноважень; ВРЮ - доручити перевірку відомостей щодо О.БАЧУНА повноваженим особам, які мають статус члена ради; Генпрокуратурі - перевірити оприлюднену інформацію щодо судді з наданням правової оцінки фактам незаконного збирання та поширення конфіденційної інформації про особу, а Радді суддів - відреагувати на факти посягання на незалежність суддів та втручання в їх діяльність.

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня ц. р. Верховна Рада України направила генеральному прокурору Олександру МЕДВЕДЬКУ депутатські запити до щодо з’ясування походження коштів, які голова Окружного адміністративного суду Києва О.БАЧУН витрачає на певні речі.

Зокрема, парламент направив депутатський запит членів фракції БЮТ Володимира ІВАНЕНКА та Костянтина БОНДАРЕВА стосовно вивчення обставин походження коштів, витрачених О.БАЧУНОМ на придбання двох мобільних телефонів, які виготовлені з дорогоцінних металів, вартістю понад 30 тис. дол. кожен.

Також ВР направила запит членів фракції БЮТ Романа ЗАБЗАЛЮКА та Юрія ТРИНДЮКА щодо встановлення походження коштів, витрачених О.БАЧУНОМ на оплату приватного літака для перельоту на літній відпочинок на острів Сардинія, в сумі, що становить 400 посадових окладів вчителя.