Київ. 30 жовтня. УНІАН. Директор Інституту глобальних стратегій Вадим КАРАСЬОВ вважає, що після президентських виборів перед новим Президентом України постане питання, чи погоджуватися на проведення дострокових парламентських виборів.

Про це він сказав сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН.

“Враховуючи, що кандидати не першого ешелону за рейтингами пропонують якісь пріоритети і програмні засади, то думаю, що для нового Президента буде дилема: чи погоджуватися на дострокові парламентські вибори. Думаю, що вони все ж таки відбудуться, хоч і не впевнений, що весною, а, скоріш за все, восени”,- сказав В.КАРАСЬОВ.

Відео дня

На думку політолога, дострокові парламентські вибори дають шанс на те, щоб “політика після президентських виборів не законсервувалася в безвиході”, оскільки вибори відбуватимуться “в режимі низьких очікувань”, і голосування буде “від безвиході”, що погано для країни.

В.КАРАСЬОВ також вважає, що дострокові парламентські вибори - це абсолютно нормальна, раціональна і важлива процедура, яка дає змогу вийти з парламентської кризи.

Він також зазначив, що шансів на вихід у другий тур більше у Віктора ЯНУКОВИЧА і Юлії ТИМОШЕНКО, але “теоретично і за певних умов”, у ці розклади може втрутитися діючий Президент Віктор ЮЩЕНКО і “змішати карти”.

В.КАРАСЬОВ відзначив, що на сьогодні загострюється боротьба за третє місце між Володимиром ЛИТВИНИМ, Арсенієм ЯЦЕНЮКОМ і, можливо, Сергієм ТІГІПКОМ. Політолог не вважає цих кандидатів технічними. “Це реальні кандидати, які потім можуть змішати карти між першим і другим туром, а також після голосування за Президента”, - сказав він.

Характеризуючи те, як кожен із кандидатів висувався на пост Президента України, В.КАРАСЬОВ зазначив: “З’їзд Народної партії, яка висувала В.ЛИТВИНА, був помпезний, з’їзд Партії регіонів - це круто. Якщо говорити про висування Ю.ТИМОШЕНКО - це було шикарно, тріумф політтехнологій. А якщо говорити про подання заявки на реєстрацію В.ЮЩЕНКА у ЦВК - це було ні помпезно, ні круто, ні шикарно, але шляхетно. Якось воно було по-українські”.

Політолог також вважає правильним, що В.ЮЩЕНКО пішов на вибори як самовисуванець. “Президент України не може висуватися тільки від партії. Це самовисування, потім буде підтримка різних громадських організацій і політичних сил, а потім з’їзд “Нашої України” ще раз офіційно підтримає висування діючого Президента”, - сказав він.

На переконання політолога, таким кроком В.ЮЩЕНКО продемонстрував “шляхетний стандарт” у нинішній президентській кампанії. Зокрема, це стосується і того, що В.ЮЩЕНКО не почав проводити виборчу кампанію раніше, “коли всі займалися біг-бордами”, додав він.

Відповідаючи на запитання, чи можна вважати, що нинішня президентська кампанія є певним чином пробою сил на наступних парламентських виборах, В.КАРАСЬОВ сказав, що “певною мірою це так”, оскільки відбувається “відпрацювання, тестування команд, програмних тез, пріоритетів”.

Політолог також вважає позитивним, що на пост Президента претендує лідер опозиції. “Ніхто його не пресує, і це говорить про те, що помаранчева епоха діє, тільки вона сьогодні втілюється не стільки в якихось гаслах, скільки в інститутах виборної демократії”, - сказав він.