Київ. 28 жовтня. УНІАН. Колишні прихожани Української автокефальної православної соборної церкви канонічної звертають увагу на використання неналежних методів впливу, що не пов’язані з релігійною культурою на прихожан цієї церкви.

Про це йшлося сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, як повідомив голова правління Всеукраїнської громадської організації “Спілка захисту сім’ї та особистості” Володимир ПЄТУХОВ, 14 жовтня правоохоронними органами була порушена кримінальна справа проти керівника цієї церкви, самоназваного патріарха Моїсея (Олега КУЛИКА).

Відео дня

Дана кримінальна справа, зауважив він, була порушена за ст. 181 Кримінального кодексу України за фактом посягання на здоров`я людей під приводом проповідування релігійних віровчень чи виконання релігійних обрядів.

Водночас, на думку В.ПЄТУХОВА, це не єдина стаття, за якою має бути порушена кримінальна справа, оскільки О.КУЛИК вчиняв дії, які зовсім не співвідносяться із саном духовника.

В.ПЄТУХОВ зауважив, що сама по собі особа О.КУЛИКА є дещо одіозною, оскільки він змінив декілька конфесій, і його “так звана церква” не перебуває під Вселенським Патріархатом. За його словами, О.КУЛИК на даний час уникає появи перед своїм приходом і веде спілкування з прихожанами лише через своїх священиків чи за допомогою відеозаписів. “Він, вочевидь, боїться, його будуть переслідувати у кримінальному порядку за ті діяння, які він робив”, - сказав В.ПЄТУХОВ.

У свою чергу колишній прихожанин Юрій ВАСИЛЕНКО зауважив, що О.КУЛИК проводив лекції, на яких начебто розкривався зміст Біблії. По закінченні курсу лекцій, що тривав півроку, прихожани переходили на другий рівень, де відбувалися молитви. Водночас, за словами Ю.ВАСИЛЕНКА, ці молитви мали дещо дивний характер, оскільки мало чим нагадували релігійні.

Він зауважив, що на подібні релігійні заходи ходив не тільки сам, але й приводив родину, і згодом стосунки у родині стали псуватися, зокрема, з донькою. Аналогічна ситуація спостерігалася і в родинах інших прихожан.

За словами колишньої прихожанки Ганни СТЕФАНИШИНОЇ, коли вона намагалася з’ясувати в О.КУЛИКА, чому відбуваються такі дивні речі, взагалі була відлучена від церкви і розлучена із сином, який наразі є одним зі священників цієї церкви.

Згодом, за словами прихожан, з’ясувалося, що під час кожної сповіді О.КУЛИК налаштовував дітей проти батьків і говорив, що вони є головними їхніми ворогами.

Колишні прихожанки Людмила ГУЛЕВАТА, Олена НЕСТЕРЕНКО і Неля КОШЕЛЬ розповіли про факти сексуального домагання, шахрайство і психологічні методи з боку О.КУЛИКА до прихожан.

За словами В.ПЄТУХОВа, існують свідчення щодо подібних фактів з боку понад 50 колишніх прихожан, які вже звернулися до правоохоронних органів. Усі вони визнають, що дана церква фактично є сектою, оскільки ніде офіційно не зареєстрована як релігійна організація.