Псоріаз - найбільш поширене захворювання шкіри. За даними Всесвітньої організації охорони здоров`я та Міжнародної федерації асоціацій псоріазу (International Federation of Psoriasis Associations IFPA) в світі близько 3% людей хворих на псоріаз. Попри ураження шкіри, яке спричиняє значний косметичний недолік і психологічний дискомфорту, близько, 20% пацієнтів з псоріазом розвивається серйозне ураження суглобів -псоріатичний артрит, яке може привести до значного обмеження працездатность, або навіть до інвалідизації. На сьогоднішній день проблема псоріазу опинилася у інформаційному "вакуумі". Пацієнти не отримують адекватної інформації щодо сучасних можливостей лікування, а отже не звертаються за кваліфікованою медичною допомогою та шукають інші, нетрадиційні методи лікування, які в свою чергу призводять до загострення процесу у більшості хворих. Для лікування дерматозів із хронічним перебігом, зокрема псоріазу, в країні використовуються стандартні методики, що часто є малоефективними. Пацієнти перебувають на лікарняних ліжках впродовж тривалого періоду для досягнення певного, часто нестабільного терапевтичного ефекту, що в свою чергу призводить до неефективного витрачання бюджетних коштів та зневіри пацієнтів до "класичної" медицини.

В країнах Європи лікування псоріазу, навіть з важким перебігом, надається в амбулаторному режимі, що стало можливим завдяки впровадженню в практику низки сучасних високоефективних методик, таких як імунобіологічної терапії, апаратної фототерапії, бальнео-фототерапії тощо. Крім того, враховуючи велику соціальну значимість псоріазу в світі є достатньо поширеною практикою утворення недержавних громадських асоціацій які об’єднують людей навколо цієї проблеми, та допомагають покращити якість життя хворим на псоріаз.

Щорічно 29 жовтня у всьому світі відзначають день псоріазу. Заходи присвячені дню псоріазу мають на меті привернути увагу громадськості до цього захворювання покращити обізнаність пацієнтів щодо сучасних підходів до лікування псоріазу, та об`єднати всіх небайдужих до цієї проблеми людей. В 2009 році день псоріазу в Україні проводиться під патронатом Всеукраїнської громадської організації "Українська асоціація псоріазу", як члена IFPA в рамках міжнародного відзначення дня псоріазу. Паралельно, за сприяння "Української асоціації псоріазу" ведеться робота по розробці та впровадженню діючої моделі Загальонаціонального реєстру хворих на псоріаз та інші хронічні дерматози.

Відео дня

Всеукраїнська громадська організація "Українська асоціація псоріазу"

Адреса: 04107, м. Київ, вул. Нагірна 6/31; Тел/факс: 461-93-73, 461-93-75

www.psoriasis.in.ua ,office@psoriasis.in.ua