Київ. 27 жовтня. УНІАН. Глава Української народної партії Юрій КОСТЕНКО вважає, що газові відносини з Росією слід обговорювати у комплексі з питаннями умов базування Чорноморського флоту на території України, а також розподілу активів колишнього СРСР.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Якщо у такому контексті розглядати ці проблеми, то можна знайти аргументацію для Росії, щоб вона переглянула газові угоди. Нагадаю, що Росія користується величезним обсягом активів, які належали Україні, які були розподілено угодою 1991 року між усіма республіками, окрім балтійських. Ми маємо право з 2008 року встановлювати ринкові ціни за базування Чорноморського флоту, а це мільярди доларів, а не 97 млн., які списуються сьогодні з України у вигляді енергетичних боргів», – сказав Ю.КОСТЕНКО.

Відео дня

При цьому політик відзначив, що така позиція української сторони має бути оформлена відповідними рішеннями на рівні Верховної Ради і уряду.

«Якби Верховна Рада, спільно з урядом ухваливши відповідні рішення, доручила саме в такому контексті провести газові переговори, то Росія нікуди не дінеться. І одним з оптимальних важелів тиску на Росію у цих переговорах є перенесення митного кордону із заходу України на схід і установлення на сході лічильників газу. У такому плані можна домагатися від Росії зміни газових угод», – сказав він.

Ю.КОСТЕНКО також припустив, що питання штрафних санкцій за недобір газу поточного року активно використовуватиметься Росією з метою дискредитації України як надійного транзитера російського газу до Європи. «Звичайно, Росія наприкінці року виставлятиме штрафні санкції, і це буде близько 9 млрд. дол. Певна річ, Росія знову переконуватиме європейські країни в нестабільності української влади і української політики, яка загрожує надійному енергопостачанню Європи, і таким чином лобіювати два своїх проекти – Північний і Південний потоки», – сказав він.

При цьому політик підкреслив, що січневі газові угоди України і Росії вимагають швидкого перегляду. «Якщо говорити про ту угоду, якою зараз регулюються наші газові відносини з Росією, то її необхідно переглядати. І ті дискримінаційні норми щодо штрафних санкцій за недобір газу, а з іншого боку низькі ціни за транспортування російського газу до Європи – це все є наслідком політики другого гатунку, яку проводить нинішній уряд», – сказав Ю.КОСТЕНКО.