Київ. 26 жовтня. УНІАН. Мовознавці вважають, що держава має більше уваги приділяти виданню словників.

Про це директор Українського мовно-інформаційного фонду Національної академії наук України, координатор національної програми “Словники України” Володимир ШИРОКОВ заявив на прес-конференції в УНІАН.

За його словами, на сьогодні фахівцям не вистачає коштів для видавництва словників в необхідних кількостях. В.ШИРОКОВ повідомив, що у 2009 році держава виділила на випуск словників близько 900 тисяч грн. За його словами, на цю суму має бути випущено 10 тис. примірників електронного словника, 1 тис. примірників дев’ятого видання орфографічного словника та 1 тис. примірників першого тому 20-томного тлумачного словника української мови. Вчений зауважив, що у разі виділення необхідного фінансування тлумачний словник української мови у повному обсязі, тобто 20 томів, можна було б видати за три роки.

Відео дня

В.ШИРОКОВ нагадав, що уряд у лютому цього року затвердив концепцію Державної цільової програми розвитку Національної словникової бази на 2009-2015 роки. При цьому він зазначив, що затвердження самої програми затримується через бюрократичні перепони.

В.ШИРОКОВ підкреслив, що на сьогодні в Україні існує необхідність у термінологічних словниках, оскільки йдеться про можливість збагачення мови бізнесовою, економічною термінологією.

Крім того, він повідомив, що в рамках проекту «Монділекс», що реалізується в межах сьомої Рамкової програми наукових досліджень Європейського Союзу (FP-7), видано 5 лексикографічних праць. За словами вченого, це досить важлива робота в рамках спільної системи лексикографії.

Він також зазначив, що для будь-якої мови важливим є «вихід на інші мови світу». За словами вченого, англійська мова має вихід на тисячу мов світу, російська мова – на декілька сотень мов, в той час як українська має лише близько 30 перекладних словників, при цьому значна частина їх - це так звані малі словники.

У свою чергу, присутній на прес-конференції директор видавництва «Словники-Самобранки» Сергій ПАНЧЕНКО зазначив, що на сьогодні влада дуже мало уваги приділяє лінгвістичним програмам. За його словами, в жовтні у столиці відбулось Свято українського словника, але на ньому майже не було представників влади. Він навів статистичні дані про те, що на сьогодні в Україні випускається 1,02 книги в розрахунку на одну особу, що в 4 рази менше, ніж в Росії та у 8 разів менше, ніж в країнах ЄС. За словами С.ПАНЧЕНКА, в нашій державі фактично працює одна книгарня на 96 тисяч населення, в той час як у Франції одна книгарня на 20 тис. населення.