Народний депутат України Оксана Білозір вважає, що причиною поточної ситуації з сексуальним насильством по відношенню до дітей є суттєва невідповідність чинного законодавства України загальновизнаним нормам міжнародного права.

"Як члену Парламентської Асамблеї Ради Європи, мені прикро визнавати той факт, що, приймаючи участь у діяльності міжнародної організації такого рівня, Україна так і не спромоглася ратифікувати Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення, яку ми підписали ще 2 роки тому", - зазначила депутат.

За словами О.Білозір, ця Конвенція була ратифікована і діє як частина національного законодавства багатьох країн Європи. "Натомість, Україна, де ситуація із статевими злочинами проти дітей наразі набуває критичного характеру, й досі не ратифікувала Конвенцію. Хоча цей міжнародний документ передбачає запровадження ефективного механізму захисту прав дітей, які стали жертвами  сексуальної експлуатації та сексуального розбещення".

Відео дня

На думку парламентарія, скандальна історія навколо злочинів проти статевої недоторканості дітей, яку сьогодні розглядає парламент, продемонструвала, що в Україні відсутня цілісна система щодо поводження з дітьми, які зазнали сексуального розбещення – правоохоронні органи, соціальні та психологічні служби діють окремо, та їх кроки, як правило, не враховують специфіку дитячої психіки, не передбачають особливого ставлення до дитини під час вчинення відносно неї слідчих дій тощо.

"Елементарна річ, яка має бути забезпечена, - це участь в допитах таких дітей психіатра, через якого свої питання жертвам мають ставити прокурор, слідчий та інші учасники кримінального процесу. Тоді дитина не буде піддаватися подвійному стресу, відповідаючи на одні й ті самі питання декілька разів ще й в такій атмосфері, в якій і дорослій людині було б важко почувати себе нормально. На жаль, під час допиту дітей-жертв у справі про розбещення дітей з дитячого табору "Артек" застосовувалися зовсім інші підходи: на допиті та на впізнанні були присутні абсолютно сторонні люди, навіть ті, хто не має відношення до слідства. Зрозуміло, що це стало лише додатковим психічним навантаженням на дітей", - відзначила О.Білозір.

Прес-служба Народного депутата України Оксани Білозір

 Bilozir.Oksana@rada.gov.ua