Київ. 16 жовтня. УНІАН. Голова правління правозахисної організації "Міжнародна Ліга захисту прав громадян України" Едуард БАГІРОВ рекомендує засобам масової інформації і політикам до закінчення слідства і рішення суду не коментувати скандал, що розгорівся навколо дитячого центру "Артек".

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Давайте ми дамо можливість спочатку слідству, а потім суду розібратися в усьому. Поки що вся інформація - це бездоказові заяви і нічим не підкріплені фантазії", - сказав Е.БАГІРОВ.

Відео дня

Разом із тим він зазначив, що через такі заяви іміджу "Артеку" завдано непоправної шкоди. При цьому правозахисник висловив сумніви в тому, що дитячий центр найближчим часом зможе відновити свій імідж. "Шкода і дуже шкода, що "Артек" не зможе відбілити своє ім`я ні через рік, ні через два, ні через п`ять", - зазначив Е.БАГІРОВ.

Водночас він висловив сумніви в достовірності викладеної багатьма ЗМІ і політиками інформації про справу щодо розбещення дітей. Свої слова правозахисник пояснив тим, що обвинувачуваний зараз у розбещенні дітей Дмитро П. на початку квітня звернувся до нього за правовою допомогою для вирішення внутрішньосімейної проблеми. Зокрема, дружина звинуватила його у розбещенні дочки, загрожувала і шантажувала, щоб примусити відмовитися його від претензій на спільно нажите рухоме і нерухоме майно.

За словами Е.БАГІРОВА, після того, як "Міжнародна Ліга захисту прав громадян України" почала займатися цією справою, на адресу її співробітників стали надходити погрози, в т.ч. і телефоном за допомогою SMS, залякування "великими зв`язками" від якогось Артема Д., співробітника одного з телеканалів. Виходячи з цього, правозахисник припускає, що таким чином "звичайний сімейний скандал" за сприяння деяких зацікавлених осіб став надбанням не лише України, але й вийшов за її межі, "завдаючи країні колосальної шкоди".

Як повідомляв УНІАН, 13 жовтня народний депутат від Партії регіонів В.КОЛЕСНІЧЕНКО заявив про факти розбещення неповнолітніх в “Артеку”.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Юрій ЛУЦЕНКО 14 жовтня заявляв, що ще в квітні цього року у справі про розбещення двох неповнолітніх дітей, які відпочивали в «Артеку», висунуто звинувачення і затримано батька цих дітей, а троє працівників дитячого центру проходять у справі як свідки.

За словами Ю.ЛУЦЕНКА, встановлено, що батько цих дітей, який працював журналістом, розлучився з дружиною, проте вона іноді дозволяла йому брати їх з собою на відпочинок, зокрема до «Артека». Як зазначив Ю.ЛУЦЕНКО, постраждалі діти свого часу були усиновлені подружжям.

Також встановлено, що постраждалих дітей, які перебували в «Артеку», вивозили на приватну квартиру, де батько та інші, не встановлені поки що особи, здійснювали з ними дії, які кваліфікуються як розбещення.

У свою чергу, генеральний директор МДЦ “Артек” Борис НОВОЖИЛОВ 15 жовтня категорично заявив про неприпустимість ув`язки території центру і його співробітників з фактами насильства над дітьми, які нібито мали місце в одній із сімей.