Київ. 15 жовтня. УНІАН. Асоціація «Укрпапір» наполягає на необхідності будівництва в Україні целюлозно-паперового комбінату. Про це заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН виконавчий директор асоціації Едуард ЛИТВАК.

За його словами, країна досі не має власного целюлозно-паперового комбінату.

«Країна, яка хоче мати власне забезпечення всієї потреби картонно-паперової продукції, повинна мати й власну сировинну базу», - заявив він. Е.ЛИТВАК додав, що асоціація опрацювала питання будівництва такого комбінату, аж до рівня місцевих влад.

Відео дня

«Ми спільно з проектним інститутом розробили техніко-економічне обгрунтування будівництва такого заводу. Було обрано промисловий майданчик для його будівництва у Волинській області, було визначено його основні параметри – це потужність не менше 300 тис. тонн целюлози на рік. При цьому, в минулі роки українські паперові підприємства споживали близько 280 тис. тонн целюлози на рік. Вартість такого заводу за сьогоднішніми оцінками становить близько 750-800 млн. євро. Але це підприємство, яке ми бачимо як комплекс, як комбінат у складі целюлозного виробництва й виробництва друкарських видів паперів, що нам сьогодні вкрай необхідно», - пояснив Е.ЛИТВАК.

При цьому він зазначив, що Міністерство промислової політики отримало від Міністерства фінансів висновок про «тимчасову недоцільність розгляду даного питання в світлі існуючої фінансово-економічної кризи».

«Ми вважаємо, що це неправильно. Треба вживати всі заходи з розвитку економіки», - підкреслив він.

«А час, коли ми приступимо до реального втілення цього проекту, залежить від ухвалення політичного рішення з цього питання. Тільки цього нам сьогодні не вистачає для реалізації проекту. Сьогодні необхідно зробити хоча б перший крок – розглянути розроблену міністерством концепцію розвитку виробництва паперової продукції й затвердити загальнодержавну програму, яка передбачає будівництво цього комбінату». – додав Е.ЛИТВАК.

При цьому голова президії асоціації «Укрпапір» Євген ЛОБАНОВ зазначив, що «деякі міністерства, такі як Міністерство фінансів, негативно ставляться... Все бояться, що ми вимагатимемо на цю програму державного фінансування». «Питання не в тому. Ми хочемо отримати статус державної програми тільки для одного - щоб на законодавчому рівні брати участь у розробці, підготовці й ухваленні документів, які стосуються галузі. Ми говоримо, що не треба державного фінансування, потрібні державні гарантії іноземним інвестиціям», - пояснив Є.ЛОБАНОВ.