«Девелоперська компанія «Трест «Південзахідтрансбуд» продовжує будувати і вводити житло в експлуатацію», - заявив 14 жовтня 2009 року  на прес-конференції в УНІАН Голова Наглядової ради компанії, віце-президент Спілки архітекторів України Володимир ГУСАКОВ.

За його словами, криза, безумовно, вплинула на бізнес, але «ми не зупинили будівництво, так як не розраховували лише на гроші інвесторів, які прийдуть і куплять, наприклад, недобудоване житло. На сьогоднішній день ми ведемо будівництво за рахунок власних коштів, завдяки входженню в єдину групу з АТ «Банк «Таврика» та іншими підприємствами», - зазначив він.

«Я б назвав міфом те, що сьогодні пропозиції на первинному ринку житла у багато разів перевищують попит. Давайте подивимося: обсяги будівельних робіт за січень-серпень скоротилися на 54,3% в порівнянні з попереднім роком, а в Києві взагалі - на 63%. Втім, ці цифри включають в себе всі види будівельних робіт. Що ж стосується частки завершених об`єктів, то ми говоримо про її скорочення на 70,6%.  Отже попит об`єктивно є, він не зник, але в основному на добудоване житло і за адекватною ціною», - сказав він.

Відео дня

Говорячи про цінову політику, В.Гусаков зазначив, що компанія з огляду на сучасну ринкову ситуацію, провела корекцію цін на первинну нерухомість на 35% - 40% в залежності від об`єкту, що дозволило їй за пару місяців третього кварталу цього року (у порівнянні з другим кварталом) збільшити продажі «Південзахідтрансбуд» у 3,5 рази.

«Звичайно, цьому сприяло й те, що ми запропонували споживачам не тільки добудоване житло, але й введене в експлуатацію. Приміром, наприкінці 2008 року, в розпал кризи, ми ввели в експлуатацію житловий комплекс по вул.Краківська 15/17, загальною площею 28 тис. кв.м. Нещодавно ввели в експлуатацію котеджне містечко «Ясні зорі» (м. Ірпінь, Київська обл.). «До нас щодня приїжджають потенційні покупці, яким і говорити-то багато не треба, вони бачать, що в одних будинках вже живуть люди, а в інших - інтенсивними темпами ведуться ремонтні роботи, тому що нові власники поспішають зустріти Новий рік у власному будинку. На сьогоднішній день продано 32 з 62 домоволодінь. До кінця року ми також плануємо закінчити будівництво житлового комплексу в Києві по вул. Солом`янська, 15а, а це - 43,5 тис. кв.м. Його готовність вже сьогодні становить 90%», - відмітив  він.

У той же час В.Гусаков висловив припущення, що років через три на ринку первинної нерухомості, ймовірно, може наступити вакуум, так як сьогодні нові будівельні майданчики або заморожені, або взагалі не освоюються, і девелопери, в більшості випадків закінчують розпочаті раніше проекти. «Якщо говорити про те, що ж чекає ринок первинної нерухомості, то можемо констатувати той факт, що поки не відновиться іпотечне кредитування, «на плаву» залишаться лише ті забудовники, які мають можливість працювати за рахунок власних оборотних коштів», - зазначив В.Гусаков.

У свою чергу заступник голови правління АТ «Банк «Таврика» Сергій ГУРАН підтвердив, що банк має великий і тривалий досвід фінансування будівництва нерухомості, зокрема будівельних об`єктів «Тресту «Південзахідтрансбуд». «Від співробітництва «банк-забудовник» виграє і банк, і забудовник, і, звичайно ж, довірителі - покупці нерухомості. Який плюс для забудовника? Він може цілком сконцентруватися на основній своїй діяльності - будівництві об`єктів, для банку плюс полягає в управлінні грошовими потоками. Я вже не кажу про те, що фінансування за такою схемою - це додатковий контроль за використанням коштів, адже гроші надходять не на рахунок забудовника, а на рахунок управителя. Крім того, здійснюючи фінансування будівництва через кредитування, банк сам бере на себе частину ризиків по об`єкту, що в кінцевому випадку знижує ризики інвесторів. Звичайно, в цьому плані постає питання і про фінансову стійкість самого банку. Якщо розглядати партнерську модель «банк-забудовник» на прикладі «Банку« Таврика »і забудовника« Трест «Південзахідтрансбуд», то фінансову стійкість і надійність можна підкріпити цілком конкретними цифрами. Скажімо, за останній рік у 3 рази був збільшений статутний капітал на загальну суму 60 млн.грн., Банку присвоєно кредитний рейтинг на рівні uaBBB (рейтинг інвестиційного рівня), а завдяки виваженій політиці кредитування в минулому і вдалої цінової політики, частка прострочених кредитів Банку не перевищує 1,5%, що дозволяє генерувати хороший грошовий потік. Резерви ж Банку сьогодні перевищують 140 млн.грн», - зазначив С.Гуран.

За його словами, якщо розглядати ціни на нерухомість через призму нинішньої кризи, то важко спрогнозувати, а якими ж вони будуть найближчим часом? «Питання може стояти інакше, чи буде житло доступнішим і чи варто його зараз купувати? Думаю, що якщо є вільні грошові кошти, то краще сьогодні їх вкласти в нерухомість, тому що, відкладаючи покупку на майбутнє, можна втратити частину заощаджень, у тому числі і за рахунок інфляції», - зауважив С.Гуран.

Довідка.

ВАТ «Трест «Південзахідтрансбуд» - українська девелоперська компанія з 85-річною історією, основним напрямком діяльності якої є будівництво і управління об`єктами нерухомості. Протягом свого існування нею успішно реалізовано значну кількість різноманітних проектів промислового і суспільного призначення (у Києві: Палац культури «Україна», «Український дім», реконструкція Київського фунікулера, будівля посольства Російської Федерації в Україні; житлово-торговий  комплекс «Софійська Брама»; житлово-офісний комплекс «Панорама» по вул. Велика Житомирська, 20; офісні центри по вул. Гончара, 41; Ярославів Вал, 38; Тургенівська, 26; торгівельно-офісний комплекс по вул. Іллінська і Братська; дитячі садки, школи, дома відпочинку, житлова нерухомість у різних регіонах України). У кінці минулого року був зданий житловий об`єкт по вул.Краківська, 15/17 (м. Київ). В цьому році введено в експлуатацію котеджне містечко «Ясні Зорі» (м. Ірпінь, Київ.обл.), на завершальній стадії знаходиться будівництво житлового комплексу по вул.Соломенська, 15а (м.Київ). У портфелі компанії знаходиться низка перспективних будівельних проектів.

Публічне акціонерне товариство «Банк «ТАВРИКА» зареєстровано у 1991 р. За 18 років діяльності Банк набув достатній  досвід роботи на фінансових ринках. Завдяки зваженій політиці розвитку АТ «Банк «ТАВРИКА» з невеликої фінансово-кредитної установи перетворився на універсальний БАНК, який надає своїм клієнтам і партнерам якісне та оперативне обслуговування за  банківськими операціями. Станом на 01.10.2009 р. статутний капітал складає 160,00  млн. грн., регулятивний капітал 222,26 млн. грн., активи складають понад 2 207  млн. грн. На сьогодні Банк представлений двома філіями в містах Севастополь і Харків, та 38 відділеннями у всіх областях України. Переваги роботи з Банком оцінили тисячі підприємств та організацій, які представляють ювелірну, атомну, будівельну, харчову та інші галузі промисловості України.