Київ. 13 жовтня. УНІАН. Українські експерти закликають Верховну Раду якнайшвидше внести зміни до Закону “Про вибори Президента України”, аби провести демократичну виборчу кампанію.

Про це йшлося сьогодні під час прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО нагадав, що міжнародні експерти, зокрема, Венеціанська комісія, уже вказали Україні на ті недоречності, які існують в цьому законі.

Відео дня

Більше того, зауважив він, ряд застережень неодноразово висловлювали й українські експерти.

За словами О.ЧЕРНЕНКА, судячи з усього, українські політики зі скептицизмом ставляться до думки як міжнародних, так і вітчизняних експертів. “Мене не дивують висновки Венеціанської комісії, мене дивує, як уже відреагували українські політики на ці тактовні зауваження”, - сказав він.

О.ЧЕРНЕНКО зауважив, що справді усі висновки європейських структур носять рекомендаційний характер. “Не треба забувати, що Україна, вступивши у міжнародні структури, взяла на себе певні зобов’язання, у тому числі зобов’язання стосовно проведення чесних, демократичних і прозорих виборів”, - сказав він.

За його словами, у парламенті вже зареєстровано ряд законопроектів щодо змін до закону про вибори Президента, але вони не вирішують усіх проблем. “Ми оптимісти і сподіваємося, що найближчим часом, хоч кампанія вже і почнеться, зміни будуть внесені і таки чином буде зроблений крок вперед до демократичних виборів”, - сказав він.

У свою чергу, голова Ради «Лабораторії законодавчих ініціатив» Ігор КОГУТ зазначив, що висновки Венеціанської комісії не стали несподіваними.

За його словами, Венеціанська комісія звертає увагу на більш кричущі положення закону, які висловлювали обурення і в Україні. Зокрема, це норми щодо грошової застави кандидатів у президенти, оскарження результатів виборів, судові виборчі суперечки, проведення міжнародного спостереження тощо.

Як сказав І.КОГУТ, для уникнення фальсифікації виборів замало тільки внести зміни до виборчого законодавства. “Потрібно закликати кандидатів на пост Президента підписати певний меморандум відносно того, аби усі дотримувалися певних правил щодо недопущення навіть натяків на зловживання, фальсифікацій виборчого законодавства”, - сказав він.

Зі свого боку, політолог Олександр ПАЛІЙ скептично поставився до можливості підписання такого меморандуму. “Я при всій повазі до таких думок вважаю їх дещо наївними”, - сказав він.

О.ПАЛІЙ наголосив, що політики свідомо створили умови для фальсифікації виборів, ухваливши цей закон. За його словами, ініціатори ухвалення такого закону свідомо робили все, аби позбавити суспільство реального права вибору.

Водночас, зауважив він, на виборах важливі не стільки норми законодавства, скільки здоровий глузд суспільства.