Київ. 12 жовтня. УНІАН. Політолог Олександр ПАЛІЙ прогнозує серйозний спротив у Верховній Раді спробам врахувати зауваження Венеціанської комісії щодо закону про вибори Президента.

Таку думку він висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

“Я думаю, що ці зауваження є дуже справедливими, й ми, експерти, також говорили про те, про що говорить Венеціанська комісія ще на рівні розробки законопроекту”, - зауважив він, додавши, що речі, спрямовані на фальсифікацію виборів, приховати неможливо.

Відео дня

О.ПАЛІЙ назвав дуже сумнівною можливість врахування цих змін Верховною Радою.

“Партія регіонів та БЮТ із самого початку були налаштовані на те, щоб усунути будь-яку можливість конкурентів, щоб з’явився хтось третій, який міг би завадити розподілу країни на двох”, - зауважив політолог.

Водночас визначальним у цьому питанні О.ПАЛІЙ називає рішення Конституційного Суду, поява якого зобов’яже депутатів внести зміни до відповідного закону.

Як повідомляв УНІАН, 10 жовтня заступник глави Секретаріату Президента України – представник Президента у Конституційному Суді та у Центральній виборчій комісії Марина СТАВНІЙЧУК заявила, що Венеціанська комісія висловила серйозне занепокоєння більшістю норм та пунктів нового закону про вибори Президента України.

«Також Венеціанська комісія звернула увагу на важливі аспекти щодо врегулювання президентського виборчого законодавства у відповідності до демократичних норм», - зауважила М.СТАВНІЙЧУК, додавши: комісія схиляється до позиції, що окремі положення закону про вибори Президента мають бути переглянуті.

Заступник глави президентського Секретаріату зауважила, що висновки Венеціанської комісії були зроблені спільно з Парламентською комісією ОБСЄ і в більшій мірі співзвучні з пунктами вето Президента на закон про вибори глави Української держави.

В той же день член постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, народний депутат від БЮТ Валерій ПИСАРЕНКО назвав дещо перебільшеною заяву М.СТАВНІЙЧУК щодо реакції Венеціанської комісії відносно законy про вибори Президента України.

«Позиція, яку висловила Марина СТАВНІЙЧУК, не зовсім відповідає тим настроям, які панували на засіданні», - сказав депутат.

За словами В.ПИСАРЕНКА, справді є дискусія по деяких нормах даного закону, але це стосується розміру застави для реєстрації кандидата у Президенти і строків оскарження дій чи бездіяльності. «Але не можна сказати, що рішення Венеціанської комісії - це те саме, що вето Президента по відношенню до цього закону, як про це заявила СТАВНІЙЧУК», - сказав народний депутат.