Київ. 9 жовтня. УНІАН. Організатори проекту під назвою “Розвиток культурного діалогу на Західній Україні” вважають його успішним.

Про це вони повідомили на прес-конференції в агентстві УНІАН.

Як зазначила старший координатор програм Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Дайва ВІЛКЄЛІТЕ, одним з компонентів проекту “Розвиток культурного діалогу на Західній Україні” стала всеукраїнська соціальна кампанія з підвищення обізнаності українського суспільства щодо культурного діалогу в Україні та створення позитивного образу мультикультурної громади. Одним з аспектів цієї кампанії стало підвищення громадської обізнаності на Львівщині та Закарпатті, протидія расизму та ксенофобії, пропаганда позитивних аспектів культурного розмаїття та життя в мультикультурному суспільстві.

Відео дня

У свою чергу відомий український митець, галерист, музикант та президент асоціації “Серце, не спи” Павло ГУДІМОВ зауважив, що в рамках соціальної кампанії було підготовлено відео- та аудіо ролики щодо культурного різноманіття, а також постери та рінгтони для мобільних телефонів. За його словами, героями соціальної реклами стали представники різних національностей, які всі “зроблені з одного тіста” та уособлюють позитивний образ багатокультурного суспільства в Україні. Музичний супровід до соціальних роликів написав П.ГУДІМОВ.

Як зазначила директор Східноєвропейського Інституту розвитку Мрідула ГОШ, Інститут проаналізував випадки проявів нетолерантності в Україні і дійшов висновку, що в цьому напрямку є ще багато роботи. “Я не можу сказати, що немає толерантності в Україні. В рамках проекту ми хотіли провести заходи для підвищення толерантності. Прояви нетолерантності можна перемагати лише посланнями про мир, толерантність і злагоду”, - сказала вона.

За словами М.ГОШ, яскравою частиною проекту ”Розвиток культурного діалогу у Львівській та Закарпатській областях” стало проведення в різних містах України так званих “живих бібліотек”. У таких “бібліотеках” книги уособлювали собою живі люди, представники різних культурних суспільств. М.ГОШ повідомила, що “жива бібліотека” працює як звичайна бібліотека: спочатку читачі реєструються та обирають з каталогу “книгу”, після чого розпочинається живе спілкування. Останню бібліотеку було проведено в кінці травня цього року в місті Чернівці. Однією з “живих книг” став Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Даніель КАРОН.

Проект “Розвиток культурного діалогу на Західній Україні” розпочався в липні 2008 року і завершився 1 вересня цього року.