Київ. 8 жовтня. УНІАН. Народний депутат кількох скликань, правозахисник, Герой України Степан ХМАРА висловлюється за доцільність відновлення ядерного статусу України.

Таку думку він висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами С.ХМАРИ, Україна має заявити про вихід із Договору про нерозповсюдження ядерного озброєння, щоб мати правові підстави для відновлення свого ядерного статусу. “Тобто Україна матиме право відновити свій ядерний статус і цивілізованим шляхом мати для цього правові підстави”, - зазначив він.

Відео дня

“Я думаю, що після такої заяви, після такого демаршу України країни-гаранти, згідно з Будапештським меморандумом 1994 року, зайняли б зовсім іншу позицію – були б змушені виконувати свої обіцянки щодо забезпечення гарантій безпеки України”, - наголосив С.ХМАРА.

“Це дуже серйозний крок, але держави-гаранти мають знати, що ми не якась недорозвинена держава, що в Україні є потенціал, який здатний це зробити – при наявності політичної волі усіх гілок влади”, - підкреслив він.

У свою, чергу політолог Олександр ПАЛІЙ не погодився з думкою С.ХМАРИ. Він зауважив, що світ реагує не на заяви, а лише на реальні факти, на реальну можливість здійснити той чи інший крок. Він вважає недоцільним ставити так питання і з політичної, і з фінансової точки зору. За словами О.ПАЛІЯ це не лише дуже затратний фінансовий проект – побудова боєголовок, але він може поставити Україну під удар, як наприклад Іран або Північну Корею.

Водночас, він висловив згоду з необхідністю жорстко захищати інтереси України. “Але коли немає сили, ми надувати щоки не зможемо”, - зауважив політолог, додавши, що Україна не повинна була відмовлятись від ядерної зброї у 1992 році.

Крім того, учасники прес-конференції звинуватили у прорахунках у зовнішній політиці, у тому числі щодо відстоювання національних інтересів перед Росією, прем’єр-міністра Юлію ТИМОШЕНКО.