Книжкова палата України імені Івана Федорова – це державна наукова установа у сфері видавничої справи та інформаційної діяльності, яка перебуває у підпорядкуванні Державного комітету телебачення та радіомовлення України. Книжкова палата була створена 24 січня 1919 року Законом, що ухвалила Рада Народних Міністрів і затвердив Голова Директорії В. Винниченко.

Сьогодні Книжкова палата здійснює повний статистичний облік, комплектування й зберігання всієї друкованої продукції України;  проводить наукознавчі, книгознавчі та бібліографічні дослідження; створює автоматизовану інформаційно-бібліографічну мережу України, бази даних бібліографічної й реферативної інформації; видає бібліографічні покажчики, реферативні журнали й науково-аналітичні огляди. Палата є також Національним агентством України Міжнародної стандартної нумерації книг.

Книжкова палата України має єдиний найбільш повний фонд друкованої продукції, виданої в Україні, починаючи з 1917 року. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 жовтня 2008 року  № 1345-р Повний і недоторканий фонд всіх видів випущених видань Державного архіву друку внесено до Державного реєстру наукових об`єктів, що становлять національне надбання.

Відео дня

 

Станом на вересень 2009 року фонд налічує понад 13,5 млн. од. зберігання, зокрема

Книг і брошур                                                                      927 557

Періодичних та продовжуваних видань:

● газет                                                                                 10 265 007

● журналів, бюлетенів тощо                                              293 590

Нотних видань                                                                    18 890

Образотворчих видань                                                        84 659

Картографічних видань                                                       2 516

Текстових аркушевих видань                                             1 949 679

Особливо унікальними є видання 1917-1940-х років, а також книжковий фонд видань 1917-1976-х років, заборонених цензурою. Значну кількість видань цих років збережено в єдиному примірнику лише в Книжковій палаті України.

Щорічно до архіву в середньому надходить 155 тис. од. друкованої продукції. Архівне приміщення розраховано на 12 млн одиниць зберігання. На вересень 2009 року фонд  Державного архіву друку налічує понад 13,5 млн одиниць зберігання. Отже вже зараз гостро постало питання будівництва нових приміщень книгосховища.

Існуюче приміщення, площа якого становить 7580 м2, необхідно оснастити сучасною системою кондиціювання повітря, пожежною і охоронною сигналізаціями та системою пожежогасіння. На сьогодні система кондиціювання повітря в Книжковій палаті не працює, оскільки Україна в березні 1999 року підписала Кіотський протокол, який передбачає невикористання газу фреон на підприємствах (система кондиціювання повітря в Книжковій палаті України передбачала використання газу фреон).

Неприйнятні температурні умови зберігання видань спричинили реакцію руйнування друкованих видань. Різкі коливання температури й вологості призвели до утворення плісняви та склеювання сторінок в образотворчих виданнях,  книгах шрифтом Брайля, зазнали десикації (висихання) газетні видання, внаслідок чого виникла ламкість паперу.

Нагальним питанням стало створення електронного фонду Державного архіву друку. У першу чергу необхідно перевести на електронні носії видання 1917–1940 рр. та фонд спеціального зберігання, що складається з видань 1917–1976 рр., заборонених цензурою. Ця частина фонду найбільш цінна з історичної точки зору та затребувана науковцями, саме вона потребує першочергового переведення на електронні носії.

Обмежене надходження бюджетних коштів на фінансування Книжкової палати України не сприяє виконанню завдань зі збереження й належного функціонування Державного архіву друку. При складанні бюджетного запиту на 2010 рік поточні видатки по загальному фонду передбачені в межах 2009 року, тобто в сумі 3340,8 тис. грн., тоді як тільки на заробітну плату з нарахуванням необхідно 4420,8 тис. грн. На оплату енергоносіїв, поточного ремонту будівлі, охоронних та інших послуг – 1129,1 тис. грн. Недофінансування Книжкової палати України за проектом загального фонду бюджету на 2010 рік становить понад  2,2  млн грн.

Відділ зв’язків з громадськістю та ЗМІ Держкомтелерадіо

(e-mail: pr@comin.gov.ua; тел.279-89-59)