Київ. 7 жовтня. УНІАН. Сьогодні в Україні почне роботу проект “Публічні лекції Політ.UA”.

Про це повідомив на прес-конференції в агентстві УНІАН голова редакційної ради “Політ.ру” Дмитро ІЦКОВИЧ.

За його словами, проект “Публічні лекції Політ.UA” - це новий спільний проект “Полит.ру” і видавництва О.Г.І.

Відео дня

В рамках проекту “Публічні лекції Політ.UA” сьогодні в прес-клубі кінотеатру “Жовтень” відбудеться лекція відомого економіста і громадського діяча Росії, завкафедрою прикладної інституційної економіки Економічного факультету МГУ ім. М.Ломоносова Олександра АУЗАНА на тему: “Національна формула модернізації”.

В рамках проекту також відбуватимуться виступи провідних учених, діячів культури Росії, України та інших країн. Зокрема, 21 жовтня відбудеться лекція політолога Володимира ПАСТУХОВА, 4 листопада - лекція фахівця в галузі семіотики, лінгвістики та інших галузей когнітивістики Тетяни ЧЕРНІГОВСЬКОЇ. Відеозаписи і стенограми лекцій публікуватимуться в спеціальному розділі “Полит.ру” (www.polit.ru), а також на сайті з українським доменом, який стартує в жовтні.

Науковий редактор “Полит.ру”, куратор проекту “Політ. UA” Борис ДОЛГІН зазначив, що проект спрямовано на створення в Україні майданчика для інтелектуальних дискусій. «Проект створено для того, щоб люди, які володіють певним запасом знань, мають свою власну думку з питань, які обговорює суспільство, мали можливість висловити свою думку і послухати думку інших, тобто це майданчик для дискусій», - сказав він.

Б.ДОЛГІН також відзначив, що, хоча проект і починає роботу напередодні президентських виборів в Україні, політичні дебати відбуватися не будуть. «Чого ми точно не хочемо - це політичних дебатів. Ми хочемо змістовної розмови. Нікого з кандидатів у президенти ми запрошувати не збираємося, формат не той», - сказав він.

Б.ДОЛГІН також повідомив, що, крім лекцій, які найближчим часом проводитимуться один раз на два тижні, а потім кожного тижня, планується також з часом відкрити інтелектуальне кафе.

«Ми обов`язково займатимемося таким конфліктогенним полем, як історія, але не історичною політикою як битвою «стінка на стінку», а наукою історією і тим, як її суспільне відбиття може брати участь у формуванні ідентичностей не через створення образу «ворога», а через увагу до людини, його життя, уявлень, трагедій і творчих перемог. Говоритимемо про стан і перспективи інших соціальних, гуманітарних, природних наук, про те, як влаштовано суспільство», - сказав він. За словами Б.ДОЛГІНА, до дискусій також планується залучити студентську аудиторію.