Київ. 7 жовтня. УНІАН. 52% українців вважають дуже високим рівень оподаткування тютюнової продукції і практично половина (49%) не підтримують чергову ініціативу уряду про підняття акцизу на тютюн.

Такі результати опитування були оприлюднені сьогодні на прес-конференції в УНІАН старшим науковим співробітником Інституту соціальної та політичної психології АПН України Іриною ЖАДАН і координатором соціологічних проектів ВГО "Громадська дія" Оксаною БЄЛЯКОВОЮ.

За словами І.ЖАДАН, 40,5% опитаних заявили, що вони палять. При цьому з’ясувалося, що більшість курців проживає у Західних та Східних регіонах країни. Також опитування виявило, що менше 37% респондентів, які не палять, вважають неправильними наміри уряду ще раз підвищити акцизи на тютюнові вироби. Крім того, 45% опитаних вважають, що збільшення акцизного збору на цей вид товару не принесе значного поповнення бюджету, оскільки ті, хто палить, перейдуть на більш дешеві цигарки. У контексті цього понад 1/3 опитаних курців заявила, що буде змушена поступити саме таким чином, або перейде на товар, вироблений в інших країнах. А 57% респондентів висловили побоювання, що чергове зростання акцизів підштовхне споживачів купувати нелегальну продукцію.

Відео дня

Водночас два проти одного респондента заявили, що не голосуватимуть за політиків, які підтримували підвищення тютюнових акцизів. Зокрема, 10,4% курців і 21,7% тих, хто не курить, заявили, що не голосуватимуть за Юлію ТИМОШЕНКО. У той же час як відповідно 26% і 26,9% опитаних висловили бажання голосувати за Віктора ЯНУКОВИЧА.

Підсумовуючи результати опитування, І.ЖАДАН зазначила, що з черговим збільшенням акцизів частка курців не зменшиться, а тому не можна говорити однозначно, що цей крок "є боротьбою за здоров’я нації".

Опитування проводилося 14-20 вересня за квотною вибіркою в усіх регіонах України, АР Крим та м. Києві. Було опитано 5058 респондентів. Соціологічна похибка становить +/-2,1%.