Київ. 7 жовтня. УНІАН. Лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО заявляє, що нинішня парламентська коаліція залишатиметься легітимною, доки фракція “Наша Україна – Народна самооборона” не проголосує за вихід з її складу.

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН, присвяченій відкликанню зі складу коаліції двох народних депутатів від УНП.

Ю.КОСТЕНКО зауважив, що, згідно з Конституцією, суб’єктами формування коаліції є не народні депутати, а фракції, й рішення щодо виходу з коаліції має ухвалити фракція НУ-НС.

Відео дня

“Ми це питання вже ставили і будемо ставити, але до тих пір, доки не набереться юридична більшість голосів депутатів, необхідних для проведення цього рішення всередині фракції, нинішня коаліція буде юридично правомочна”, - сказав він.

Ю.КОСТЕНКО зазначив, що УНП зробила свій “політичний крок” (відкликавши зі складу коаліції двох народних депутатів - УНІАН), і тепер мають визначитися депутати, які представляють інші політичні сили в блоці НУ-НС, що був сформований дев’ятьма партіями.

Лідер УНП вважає, що кожна політична сила напередодні президентських виборів формуватиме свою позицію стосовно підтримки того чи іншого кандидата.

“Ведуться переговори, щоб фракція НУ-НС підтримала так званого єдиного кандидата від національно-демократичних сил, тому якими будуть подальші дії народних депутатів нашої фракції, я поки що прогнозувати не можу”, - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи будуть відкликані УНП депутати Ярослав ДЖОДЖИК та Олександр КЛИМЕНКО брати участь в голосуваннях фракції, Ю.КОСТЕНКО сказав: “Якщо говорити про голосування, то наші депутати вільні від тих зобов’язань, які вони мали в коаліції”.

Він також спростував твердження, що розпад коаліції може призвести до нової хвилі політичної кризи. “Ми таких загроз не бачимо”, - сказав Ю.КОСТЕНКО.

За його словами, у Верховній Раді цього скликання більша частина часу витрачалась на політичне протистояння Партії регіонів і БЮТ. “Верховна Рада, як законодавчий орган, не могла дати відповіді на самі нагальні питання, які стосувалися національних інтересів. Зокрема, щодо війни в Грузії та листа МЕДВЕДЄВА”, - наголосив Ю.КОСТЕНКО.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 7 жовтня, лідер УНП Ю.КОСТЕНКО заявив, що партія відкликає двох своїх народних депутатів Я.ДЖОДЖИКА та О.КЛИМЕНКА зі складу коаліції.

Він зауважив, що УНП не входила до складу коаліції й лише делегувала двох своїх депутатів до її складу, аби парламент мав легітимний статус і не було оголошено позачергові вибори.

За час перебування цих двох депутатів у коаліції, зауважив Ю.КОСТЕНКО, УНП внесла уряду низку пропозицій стосовно покращення ситуації в країні, однак Кабмін не взяв їх до уваги.

«Ці приклади свідчать про те, що нас бачили тільки як свого роду політичну ширму для того, щоб уряд займався популізмом у своїй підготовці до виборів. УНП також бере участь у виборах, тому тема коаліції себе вичерпала і співпраці не вийшло», - сказав він.

Ю.КОСТЕНКО зауважив, що саме тому УНП ухвалила рішення відкликати двох депутатів зі складу коаліції.