Київ. 7 жовтня. УНІАН. Голова правління Комітету виборців України Олександр ЧЕРНЕНКО та голова ради "Лабораторії законодавчих ініціатив" Ігор КОГУТ сумніваються, що запропоновані Президентом України Віктором ЮЩЕНКОМ зміни до Конституції будуть ухвалені до виборів глави держави.

Таку думку вони висловили сьогодні на прес-конференції в УНІАН, відповідаючи на питання журналістів.

"Дивлячись на те, зокрема, як працює Верховна Рада, немає шансів і не треба. Головне, щоб те, що напрацьовано, не було відкинуто потім", - сказали вони.

Відео дня

Разом з тим О.ЧЕРНЕНКО поінформував, що за підсумками проведених в регіонах 40 круглих столів, на яких обговорювалися президентські конституційні пропозиції, можна зробити висновок, що "всі визнавали, що цей текст (змін до Конституції - УНІАН) найкращий в конституційному процесі". Крім того, понад 60% учасників обговорення підтримують реформування влади заради збереження сьогоднішніх демократичних цінностей.

Водночас, зауважив О.ЧЕРНЕНКО, правники, експерти вважають, що "над текстом треба ще попрацювати". Саме тому під час обговорень конституційних змін в регіонах було вироблено майже 150 пропозицій, які передані Національному інституту стратегічних досліджень.

У свою чергу, І.КОГУТ зазначив, що в регіонах більшість учасників обговорень, насамперед, цікавилися змінами процедури виборів до парламенту, його двохпалатністю, змінами до процедури самоврядування, судової системи тощо. І.КОГУТ зауважив, що на сьогодні важливим є сам факт процесу всенародного обговорення змін до Конституції, оскільки це "є ознакою нашої європейськості" й ці демократичні засади треба зберегти. При цьому експерт також висловив думку, що було б добре, якби до такого обговорення долучились всі основні кандидати, які братимуть участь у президентських перегонах.