Київ. 7 жовтня. УНІАН. Уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ зазначає, що НАК «Нафтогаз України» в черговий раз розрахувався за спожитий у вересні російський природний газ не за рахунок коштів від прямої профільної діяльності компанії.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Розрахунок у черговий раз значною мірою здійснено не за рахунок коштів від прямої профільної діяльності компанії «Нафтогаз України», - сказав він.

Відео дня

При цьому Б.СОКОЛОВСЬКИЙ нагадав, що профільною діяльністю компанії є продаж газу споживачам і послуги з транзиту газу.

«Компанії довелося залучати кошти інші...», - додав він.

За його словами, компанія використала в розрахунках за російський газ всього близько 130 млн. дол. США власних коштів.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня НАК «Нафтогаз України» повністю розрахувалася з ВАТ «Газпром» за поставлений у вересні цього року російський газ.

У вересні компанія купила близько 2 млрд. куб. м російського газу на суму близько 400 млн. дол.

Нагадаємо, в серпні-вересні «Нафтогаз України» для розрахунку з «Газпромом» здійснював частковий продаж облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), внесених до статутного капіталу НАК «Нафтогаз України» урядом, «Ощадбанку» із зобов`язанням їх зворотного викупу (РЕПО-угоди).

Згідно з контрактом від 19 січня 2009 р., НАК "Нафтогаз України" зобов`язаний щомісячно направляти ВАТ "Газпром" платежі за газ не пізніше 7 числа місяця, наступного за поставками. При першому ж неплатежі контракт між компаніями передбачає перехід на авансову систему розрахунків.

Україна до сьогоднішнього дня своєчасно й у повному обсязі розраховується з «Газпромом» за поставлений газ.