Київ. 5 жовтня. УНІАН. У Києві з літа організовано роботу дорожніх патрулів Всеукраїнської громадської організації “Українська служба порятунку” (УСП), які виїжджають для надання першої якнайшвидшої допомоги при серйозних дорожньо-транспортних пригодах.

Про це повідомив сьогодні на прес-коференції в УНІАН голова УСП Павло ДИБА.

За його словами, цей новий підрозділ УСП, аналогів якому не існує в Україні, було створено з метою, зокрема, зниження травматизму на дорогах та збільшення вірогідності своєчасного надання першої медичної допомоги при ДТП. Зараз на вулицях столиці щодобово чергують 10 патрулів.

Відео дня

Начальник Департаменту з питань транспорту та безпеки на автошляхах при УСП Олександр КОРНІЙЧУК повідомив, що рішення про створення таких дорожніх патрулів було прийнято радою управління УСП у червні цього року. Експеримент було запроваджено спочатку в одному районі столиці – Дарницькому. Почалося все з двох патрулів на мотоциклах, які можна було розпізнати за графічним зображенням “УСП” і зображенням Червоного хреста. Водії мотоциклів – члени і працівники УСП, які пройшли спеціальний курс навчання з реагування на надзвичайні ситуації при Академії УСП та спеціальний курс парамедиків при Українському науково-практичному центрі екстренної медицини та медицини катастроф. “Вони мають третю категорію парамедиків. За кордном такі фахівці працюють у виїзних каретах швидкої медичної допомоги”, - додав О.КОРНІЙЧУК.

Всього у заходах патрулювання одного району було задіяно лише 6 інспекторів УСП, але їхня робота звернула на себе увагу керівництва району.

“Першим державним органом, що сприяв і проявив серйозну увагу до роботи та можливостей УСП, стала Дарницька райдержадміністрація”, - повідомив керівник департменту. За словами О.КОРНІЙЧУКА, 29 липня з райадміністрацією було підписано договір про співробітництво і нині ведеться робота над створенням районного відділу УСП.

За словами О.КОРНІЙЧУКА, у більшості випадків патрулі УСП, завдяки тому, що вони користуються мотоциклами, прибувають першими на місце ДТП, оскільки можуть оминути затори. Крім першої екстренної долікарняної допомоги вони здійснюють огородження місць ДТП і заходи з урегулювання та відновлення дорожнього руху, а також надають практичну допомогу інспекторам ДАІ. Інформацію про ситуацію на дорогах в УСП отримують завдяки співпраці з міліцією та ДАІ.

На сьогодні допомогу у складних ДТП готові надавати 10 дорожніх патрулів УСП, що виїжджають на вулиці міста щодоби.

“На таку роботу УСП одразу звернули увагу представники влади у Києві, Одесі, Харкові, Донецьку, Ужгороді, Вінниці. Нині ведуться ділові перемовини і ми чекаємо на пропозиції з питань співпраці та партнерства”, - повідомив О.КОРНІЙЧУК.

У свою чергу, начальник Головного управління УСП Андрій ДИБА повідомив, що організація фінансує навчання фахівців для роботи у патрулях, їхнє екіпірування, а також утримання трансопртних засобів та забезпечення усім необхідним для надання медичної допомоги. На мотоцикли організація коштів на витрачала, оскільки на роботу приймалися люди, які вже їх мали.

Як було повідомлено на прес-конференції, УСП – це чітко структурована громадська організація. “Є Головне управління УСП, Головне управління УСП в Києві, ГУ в АРК, 17 функціонуючих управлінь в областях України та 7 закордонних представництв”, - поінформував П.ДИБА. За його даними, загалом по всій Україні щоденно до виконання обов’язків приступають 4 тисячі 300 співробітників УСП. Переважна більшість - ветерани МВС, МНС, Міністерства оборони, РНБО тощо.

Організація співпрацює із Секретарітом Президента України, Генпрокуратурою, Інститутом проблем національної безпеки України, Верховною Радою, Міністерством транспорту, МВС та іншими державними структурами, а також з низкою громадських організацій.