Київ. 5 жовтня. УНІАН. Політолог Олександр ПАЛІЙ вважає, що призначення керівників місцевих державних адміністрацій має контролюватися Президентом.

Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він зазначив, що на даний момент триває конфлікт між Секретаріатом Президента і Кабінетом міністрів щодо призначення керівників обласних і районних держадміністрацій, нагадавши, що за Конституцією губернаторів призначає Президент за поданням прем’єр-міністра.

Відео дня

При цьому О.ПАЛІЙ заявив, що уряд фактично намагається взяти під свій контроль ці владні інстанції, пропонуючи Президенту для призначення абсолютно неприйнятні кандидатури.

Як приклад він навів ситуацію у Київській області, де, за його словами, мер одного з міст подарував прем’єр-міністру Юлії ТИМОШЕНКО сертифікат на “зірку з неба”, а вона зі свого боку вирішила йому віддячити, “подарувавши Київську область”. Політолог назвав цю ситуацію зразком відвертого підлабузництва, коли “хто вихваляє найбільше, той і отримує найбільше”.

За словами експерта, подібна боротьба між різними гілками влади не прикрашає жодну зі сторін. На переконання О.ПАЛІЯ, було б доцільно, аби призначення керівників місцевих адміністрацій було підконтрольне Президенту. Він зазначив, що ці органи повинні мати серйозні контрольні функції, а також керівники адміністрацій мають отримати повноваження координації з правоохоронними органами.

Як повідомляв УНІАН, посада голови Київської ОДА залишалася вакантної після призначення Віри УЛЬЯНЧЕНКО главою Секретаріату Президента 19 травня.

20 червня джерело в уряді повідомило, що між прем`єр-міністром Ю.ТИМОШЕНКО і В.УЛЬЯНЧЕНКО узгоджено кандидатуру Віктора ВАКАРАША на посаду губернатора Київської області.

22 липня Ю.ТИМОШЕНКО повідомила, що уряд запропонував Президенту призначити на посаду губернатора Київської області мера міста Українка (Київська область) Павла КОЗИРЄВА.

18 вересня Президент своїм указом призначив В.ВАКАРАША головою Київської облдержадміністрації.

У Кабміні після цього заявили, що прем`єр-міністр Ю.ТИМОШЕНКО не підписувала подання на ці призначення. “Уряд на своїх засіданнях не обговорював ці кандидатури, відповідні кадрові питання не включалися до порядку денного і рішень прийнято не було”, - зазначалося в повідомленні.

22 вересня Окружний адміністративний суд столиці за позовом П.КОЗИРЄВА призупинив дію указу Президента про призначення В.ВАКАРАША головою Київської облдержадміністрації.

24 вересня суд скасував своє рішення щодо призупинення дії указу Президента від 17 вересня про призначення В.ВАКАРАША головою Київської ОДА через виявлення нових обставин у справі. Зокрема, Секретаріат Президента надав суду інформацію про те, що глава держави розглядав подання уряду щодо кандидатури П.КОЗИРЄВА, але не підтримав це подання.