Київ. 5 жовтня. УНІАН. В Києві офіційно представили відреставрований ювелірним Домом "Лобортас і Карпова" шаховий Кубок Нони Гаприндашвілі, який зазнав серйозних пошкоджень під час транспортування з Німеччини в Україну.

На прес-конференції в УНІАН, присвяченій цій події, співзасновник і творчий директор ювелірного Дому «Лобортас і Карпова» Ірина КАРПОВА та кавалер ”Ордену Фаберже”, голова ювелірного Дому ”Лобортас і Карпова” Ігор ЛОБОРТАС передали відновлений Кубок Нони Гаприндашвілі президенту Шахової Федерації України Віктору ПЕТРОВУ.

Як відзначалось на прес-конференції, ювелірний Дім "Лобортас і Карпова" - єдина компанія в Україні, що погодилась провести складну реставрацію. На знак подяки В.ПЕТРОВ вручив представникам ювелірного дому почесні грамоти: від Шахової федерації Грузії за проведену роботу над реставрацією Кубка Нони Гаприндашвілі та від Шахової Федерації України за велику допомогу у відновленні Кубка.

Відео дня

Також керівництву ювелірного дому була вручена грамота від Міністерства сім’ї, молоді та спорту України.

І.КАРПОВА зазначила, що оскільки робота авторська, то вимагала надзвичайно акуратної роботи та немалих зусиль: “Складнощів було дуже багато, бо це авторська робота грузинського ювеліра, яка виконана в своїй специфічній техніці з срібла та золота навіть тих проб, з якими ми не працюємо. Була маса нюансів”. За її словами, для відновлення Кубка довелося реставрувати і холодні емалі, і золоті філігранні вставки. Під час реставраційних робіт, весь час підтримувався зв’язок з грузинською стороною, проводились консультації щодо техніки виконання Кубка. Загалом працювали над кубком близько 4-х місяців.

“Ми вважаємо, це важливий меценатський внесок у розвиток шахової справи в нашій країні”, - сказав у свою чергу І.ЛОБОРТАС.

За його інформацією, фінансування реставрації Кубка відбувалось за рахунок коштів компанії, до яких було додано зовсім незначну суму – це компенсація авіакомпанії “Люфтганза” (на борту літака якої Кубок був пошкоджений) в обсязі 2 тис. 400 грн.

“В даному випадку це ми робимо власним коштом. Це праця декількох майстрів і вона оцінюється в досить високий кошт. Якщо б ми за цей час зробили б якусь роботу, яка мала б іти на продаж, витратили б той самий час і ті самі зусилля, то , я думаю, що така робота оцінювалася б в десятки тисяч гривень”, - повідомив І.ЛОБОРТАС, відповідаючи на запитання щодо обсягу витрачених на реставрацію Кубка коштів.

В.ПЕТРОВ зазначив, що 15-17 жовтня в Греції в Салоніках буде проходити Світовий конгрес ФІДЕ, де він планує доповісти про відновлення Кубка Нони Гаприндашвілі, який є перехідним.

За інформацією В.ПЕТРОВА, поки невідомі результати розслідування кримінальної справи, порушеної міліцією за фактом пошкодження Кубка. Він повідомив, що в багаж цей витвір мистецтва змусили здати спортсменів при їх пересадці з літака в літак у аеропорту Франкфурта, до цього – тобто з Дрездена – Кубок перебував в салоні літака поряд з шахістами.

Як повідомляв УНІАН, 26 листопада 2008 р. Українська збірна з шахів після повернення з Світової шахової Олімпіади в Німеччині, прибувши в аеропорт «Бориспіль» виявила, що одержаний ними кубок пошкоджено. Після того, як інформація з`явилася в ЗМІ, керівник делегації збірної України з шахів Леонід ТИМОШЕНКО звернувся до міліції з приводу цього випадку. Як з`ясувалося, після прильоту з Дрездена під час пересадки в аеропорту Франкфурта українська команда здала трофей у багаж, поклавши його до звичайної сумки без відповідного упакування.

У «Борисполі» заявили, що проблеми з Кубком збірної України з шахів виникли через його неправильне упакування.