Київ. 5 жовтня. УНІАН. У схемі формування тарифів на житлово-комунальні послуги закладена можливість для корупції.

Таку думку сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив голова Асоціації теплотехнічних компаній України (АТКУ) Віталій ЯКОВЕНКО.

За його словами, при формуванні тарифів на теплопостачання підприємства теплокомуненерго і чиновники, які близькі до розподілу бюджетів, можуть заробляти чималі гроші.

Відео дня

«Один показник у тарифі – це втрати, які на сьогоднішній день не можуть ніким перевірятися, втрати, які ранніми експертними комісіями були затверджені на кожному з українських підприємств теплокомуненерго, втрати, які щороку індексуються, тому що не відбувається ніяких модернізацій в системі підприємств ТКЕ. Коли підприємство теплокомуненерго формує тариф, воно в ці втрати вкладає все, що можна вкласти – від постійних змінних витрат, заробітних плат, витрат на бензин. Коли тариф йде на узгодження, то підприємство теплокомуненерго може вписати в цей тариф абсолютно будь-яку цифру. Головне, щоб вона була прийнята і узгоджена на рівні міста. Ось тут і виникає змова, коли місцеві чиновники і підприємства теплокомуненерго, практично домовляючись, затверджують будь-який тариф, який зручний обом сторонам», - пояснив В.ЯКОВЕНКО.

За оцінками АТКУ, в результаті цієї змови щорічно вимивається більш як 4 млрд. грн. з бюджетів теплокомуненерго і міських бюджетів.

«Ця та інші корупційні схеми закладені в основу системи взаємин, коли є непрозора формула формування тарифів, коли є монополізм і немає зрозумілих і чітких правил гри, існують заборони, що не дозволяють розвиватися ринку в нормальному цивілізованому руслі», - наголосив він.